18 iun. 2021 | 14:35

Cum funcționează o furtună solară: ce înseamnă că ”lovește” Pămăntul cu milioane de kmph, de fapt

ACTUALITATE
Cum funcționează o furtună solară: ce înseamnă că ”lovește” Pămăntul cu milioane de kmph, de fapt

Ne imaginăm tot felul de scenarii apocaliptice care ar putea aduce sfârșitul omenirii. Impactul unui asteroid, bomba nucleară, un tsunami imens, dar ce știm despre furtunile solare? O furtună solară lovește în prezent planeta noastră.

Potrivit publicației britanice Express, o pată solară a eliberat o puternică erupție solară în sistemul solar. Din păcate pentru Terra, această furtună solară lovește în prezent Pământul, iar experții spun că viteza propagării este de 600 de kilometri pe secundă sau mai mult de 2,1 milioane de km pe oră.

Acest lucru ar putea duce la apariția unei furtuni geomagnetice de clasa G1 pe Pământ, au mai spus cercetătorii. Efectele acestei furtuni pot duce la „slăbirea rețelei electrice” și pot avea ”un impact minor asupra operațiunilor efectuate prin satelit”.

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de consecințele grave ale erupțiilor solare și ale fluxului de plasmă care lovește planeta noastră. Acest fenomen petrecut în aceste zile va da naștere Aurorelor Boreale, în special în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite.

Dr. Tony Phillips, astronom la Space Weather, a scris pe blog recent: ”Observatorii ar trebui să fie atenți la aurore, în special în emisfera sudică, unde întunericul toamnei favorizează vizibilitatea”.

Studiile au arătat că Soarele eliberează o erupție solară extremă la fiecare 25 de ani, în medie, ultima care a lovit Pământul fiind în 1989. Atunci, furtuna a provocat întreruperi de curent în Quebec, Canada. În plus, o furtună solară intensă poate afecta sistemele de satelit, deoarece bombardarea efectuată de particulele solare poate extinde magnetosfera Pământului, ceea ce face mai dificilă pătrunderea semnalelor de satelit.

O furtună solară lovește Pământul în timp ce citești asta

Adrian Sonka, astronom si coordonator al Observatorului Vasile Urseanu din Bucuresti, a explicat pentru Știrile Pro Tv ce se întâmplă în timpul unui astfel de fenomen. Astfel, el a declarant: “Când spunem că este o furtună solară, noi nu avem de-a face cu o furtună solară, ci cu o furtună în câmpul magnetic al Pământului. Și asta într-adevăr se petrece de la Soare, pentru că Soarele emite materie care ajunge la Pământ în câteva zile după ce s-a întamplat, după ce s-au produs erupții. Într-adevăr, uneori în atmosfera Pământului și în câmpul magnetic ajunge materie în plus, curent electric, electroni, atomi de fier, de hidrogen, de heliu. Și lucrurile acestea se simt în câmpul magnetic al Pământului, pentru că el se poate retrage un pic și se deformează”.

El a adăugat că se mai poate întâmpla să vină lumină de la o erupție de genul acesta, raze X. Razele X de obicei nu au legătură cu câmpul magnetic al Pământului, dar ajung în atmosferă și atmosfera e ca și cum s-ar încălzi puțin și se mărește, e mai înaltă puțin și poate deranja anumiți sateliți care sunt foarte aproape de atmosferă. Practic, oamenii de pe Pământ nu prea simt nimic, nu au cum să simtă, dar ce este în spațiul cosmic poate fi stricat sau dezafectat pe o perioadă scurtă de timp.

Astronomul a precizat că pe 14 iunie au fost trei erupții de mică intensitate pe Soare și că joi a ajuns pe Pământ ceea ce a emis Soarele în acele momente. “Sunt de mică intensitate”, a conchis Sonka.