31 ian. 2021 | 11:15

Cum a schimbat pandemia obiceiurile oamenilor și câți dintre noi suntem dispuși să le urmăm în continuare

ACTUALITATE
Cum a schimbat pandemia obiceiurile oamenilor și câți dintre noi suntem dispuși să le urmăm în continuare

Unele studii spun că doar 8% dinre rezoluțiile pentru anul nou supraviețuiesc până la sfârșitul lunii ianuarie. Unii oameni își stabilesc obiective prea ambițioase, iar alții își stabilesc pur și simplu prea multe obiective care nu reușesc să devină obiceiurile din viața noastră de zi cu zi.

Cu toate acestea, probabil cel mai mare motiv pentru care oamenii eșuează atât de lamentabil este că schimbarea unui anumit comportament este dificilă dacă rutinele care sunt strâns țesute în jurul său rămân aceleași. Spre exemplu, să reziști tentației de a cumpăra dimineața un latte caramelizat bogat în calorii este mai ușor dacă schimbi traseul care te duce către cafeneaua respectivă.

Într-un sondaj realizat pe aproape 70.000 de persoane în Marea Britanie, efectuat anul trecut, aproximativ un sfert dintre acești oameni au spus că viața lor s-a schimbat complet sau foarte mult de când a apărut Covid-19 și o treime a spus că au făcut destul de multe schimbări în stilul de viață. Multe dintre aceste schimbări vor rămâne, deoarece pandemia a schimbat dramatic rutina oamenilor. Nu contează dacă treci pe lângă cafenea sau nu, dacă s-a închis sau dacă ieși rar din casă, spre exemplu.

Pandemia a schimbat obiceiurile oamenilor – în bine și în rău

Multe schimbări au fost în rău. Dar nu toate. În timpul lockdown-urilor, gustările nesănătoase au crescut, dar la fel și gătitul sănătos acasă și a mânca împreună cu familia – practici în general legate de modele alimentare mai sănătoase.

De asemenea, oamenii nu puteau să-și vadă prietenii și familia, dar au ajuns să cunoască oamenii din jurul lor. Unii spun că au început să vorbească mai mult cu vecinii pe care nici nu-i cunoșteau înainte de pandemie și este o schimbare benefică, spun ei.

Apoi, cu sălile de sport și sporturile organizate anulate luni de zile, unii oameni au renunțat la exercițiile fizice regulate. Alții, cu toate acestea, au început sporturi noi. În Anglia, proporția persoanelor care merg cu bicicleta cel puțin o dată pe săptămână a ajuns la 16% în iunie 2020, de două ori nivelul primelor săptămâni de lockdown. Nextbike, un serviciu de bike sharing ca I’Velo, spre exemplu, în mai multe țări europene, a raportat o creștere cu 35% a plimbărilor în aprilie, comparativ cu anul precedent.

Oamenii continuă să facă lucruri specifice carantinei și când s-a încheiat

Popularitatea mai mare a gătitului, a discuțiilor cu vecinii și a mersului cu bicicleta va persista. Dacă faci ceva nou o dată pe zi timp de două săptămâni, începe să devină o obișnuință – caracteristica definitorie a unui obicei, spune Benjamin Gardner de la King’s College London.

A face ceva mai mult timp ajută la consolidarea unui obicei. Un studiu efectuat pe oamenii care au început să mănânce sănătos sau să facă mișcare regulat a constatat că starea de bine a crescut.

Mai mult, mulți oameni cu locuri de muncă la birou vor lucra de acasă și în viitor, cel puțin o dată pe săptămână, arată studiile. Acest lucru îi va ajuta să rămână cu obiceiurile pe care și le-au făcut pe parcursul pandemiei. Cei care se întorc la birou, desigur, se pot simți iritați în legătură cu mersul cu mijloacele de transport în comun aglomerate, și vor prefera să ia bicicleta.

Pandemia a schimbat multe lucruri pentru fiecare dintre noi. Dar pentru unii oameni cel puțin, schimbările sunt ca rezoluțiile de anul nou pe care și-ar fi dorit să le fi făcut cu mult timp în urmă.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele