Cum a fost dat jos uriașul domeniu pe care se vindeau droguri, documente false și monede false

Cum a fost dat jos uriașul domeniu pe care se vindeau droguri, documente false și monede false

Internetul are și o parte un pic mai ascunsă – care se numește DarkNet. Acolo, departe de cei care nu cunosc portițele de intrare, funcționează site-uri de pe care poți cumpăra absolut orice în mod ilegal.

DarkNet e partea mai puțin cunoscută a internetului, acolo unde sunt o serie de domenii și platforme obscure, ferite de publicul larg. E și raiul traficanților de droguri, al celor de arme contrafăcute și nu numai. Un site uriaș care funcționa în această zonă a fost destructurat de anchetatori recent.

E vorba de platforma DarkMarket, unde se vindeau de toate: de la droguri la acte contrafăcute și monedă falsă.

Site-ul din DarkNet unde se vindeau droguri, descoperit

Anunțul a fost făcut de procurorii orașului german Koblenz, cei care au condus ancheta. Cel despre care se presupune că administra ‘DarkMarket’ este un australian în vârstă de 34 de ani, care a fost arestat în acest weekend la frontiera dintre Germania şi Danemarca. Mai bine de 20 de servere din Republica Moldova şi Ucraina au fost confiscate.

Pentru ca acest site să poată fi descoperit și închis definitiv au contribuit şi poliţişti din mai multe ţări, precum Statele Unite, Marea Britanie, Danemarca, Republica Moldova şi Ucraina.

Potrivit anchetatorilor, DarkMarket era, ‘fără îndoială, cea mai mare piaţă din lume de pe DarkNet, cu aproape 500.000 de utilizatori şi peste 2.400 de vânzători’. ‘În total, cel puţin 320.000 de tranzacţii au fost efectuate’ pe platformă, cu criptomonedele Bitcoin şi Monero, iar suma totală s-ar putea ridica la 140 milioane de euro.

DarkMarket era ‘utilizat în principal pentru vânzarea de droguri de toate tipurile’, dar pe platformă se mai găseau la vânzare ‘monede false, date de cărţi de credit furate sau falsificate, cartele SIM anonime’ sau viruşi informatici, precizează parchetul german. Datele confiscate vor permite deschiderea unor piste de anchete spre cei care revindeau, spre moderatori şi clienţi ai platformei. Nu înseamnă, însă, că alte siteuri nu funcționează și acum în Dark Web.

Specialiștii susțin că ceea ce se află în DarkWeb e mult mai mare decât ceea ce se vede la suprafață. Trebuie să privești internetul ca pe un iceberg. Ce vezi și la ce ai acces acum e doar vârful.