Cum a ajuns România un paradis fiscal și este rușinos: ce are în comun cu Irlanda

Cum a ajuns România un paradis fiscal și este rușinos: ce are în comun cu Irlanda

Țara noastră și Irlanda au înregistrat cele mai mici ponderi ale taxelor în PIB în anul 2020. În cazul României vorbim despre 27,2%, iar pentru Irlanda, 20,8%.

Cel mai recent raport al Eurostat indică faptul că veniturile din taxe şi contribuţii sociale în statele membre ale Uniunii Europene au scăzut anul trecut cu 215 miliarde de euro până la 5.531 miliarde de euro.

Acest moment de depreciere este unic după anul 2009, mai spun analiștii europeni.

Țările UE care au cele mai mari ponderi ale taxelor în PIB

Ponderea taxelor în PIB nu este omogenă la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, fiecare țară având propriile sale particularități.

Prin urmare, dacă România și Irlanda sunt codașele clasamentului la acest capitol, există state care sunt un adevărat exemplu demn de urmat. Aici regăsim cele mai mari ponderi ale taxelor în PIB. Statele care sunt fruntașe: Danemarca (47,6%), Franţa (47,5%) şi Belgia (46,2%).

În privința țării noastre, merită menționat faptul că în primăvara anului viitor va fi lansată aplicația mobilă Ghișeul.ro. Aceasta va permite cetățenilor români să se autentifice folosind datele biometrice, fiind prima aplicație administrată de către stat care permite acest lucru.

„Estimăm că în luna martie sau în luna aprilie a anului viitor va fi gata aplicația mobilă a platformei Ghişeul.ro. Am ales să punem în vârful listei de priorități această aplicație mobilă pentru că, în urma studiilor pe care le-am efectuat, peste 70% dintre utilizatori folosesc Ghişeul.ro de pe telefonul mobil.

Colegii de la Mastercard au venit alături de noi și ne-au ajutat în dezvoltarea acestei aplicații. Va fi o aplicație unică pentru instituțiile publice din România deoarece, printre multe funcționalități, va oferi posibilitate cetățeanului de a se loga cu datele biometrice, ceea ce este un lucru extraordinar. În viitor, avem în plan să aducem cât mai multe servicii publice în Ghişeul.ro”, a declarat Octavian Oprea, președintele instituției.

Aplicația va fi disponibilă atât pentru telefoanele cu Android, cât şi pentru iOS.

 

Citește și: