Cum a ajuns Arșinel exemplu pentru vaccinare, după ce s-a îmbolnăvit de Covid: argumentul medicilor

Cum a ajuns Arșinel exemplu pentru vaccinare, după ce s-a îmbolnăvit de Covid: argumentul medicilor

Alexandru Arșinel s-a îmbolnăvit de coronavirus la aproximativ două luni după ce s-a vaccinat. Marele artist a primit serul de imunizare de la Pfizer, la fel și soția sa. Cu toate acestea, forma bolii de care a suferit este dată ca o încurajare pentru a te vaccina.

Pe marginea cazului lui Alexandru Arșinel, a vorbit Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, unde a fost internat directorul de la Teatru de Revistă Constantin Tănase din Capitală. Deși s-a vaccinat și s-a îmbolnăvit de Covid-19, Marinescu insistă că forma infecției de care a suferit Arșinel este dovada clară a beneficiilor vaccinului. Acesta a suferit de o formă ușoară. Chiar dacă a fost internat, nu a avut nevoie de oxigen.

”Cazul Arșinel este dovada că, dacă ne vaccinăm, facem o formă ușoară. Probabilitatea este mai mică să mă infectez dacă m-am vaccinat, dar dacă o fac, e o formă ușoară. Nu a avut nevoie de oxigen (Alexandru Arșinel, n.r.)”, a declarat miercuri seară, la Digi 24, medicul Adrian Marinescu.

Șeful de la Matei Balș a atras atenția și asupra faptului că eficiența acestor vaccinuri este mai bună decât în cazul serurilor de imunizare anuale pentru prevenirea gripei. ”Ne-am dori să fie un vaccin cu eficacitate 100%. Dar să nu uităm că vaccinul antigripal a avut o eficacitate între 40% și 60% în ultimul an înainte de pandemie”, a precizat Marinescu.

În final, medicul este părere că românii vor fi convinși să se vaccineze prin două mecanisme simple, puterea exemplului și transparență. Accesul către date clare și adevărate trebuie facilitat de către autorități, fără date panicoase. „Cu mesaje transmise cu calm, să le spunem oamenilor că orice vaccin are și efecte adverse, chiar dacă sunt foarte puține. Eu cred că este o putere a exemplului cu Pfizer și Moderna, cum era percepută o variantă modernă la început și mulți voiau să meargă pe varianta clasică. Eu zic că orice vaccin este de luat în calcul”, a concluzionat Adrian Marinescu.

Citește și: