08 aug. 2021 | 09:15

Criza semiconductorilor, departe de a se fi încheiat: ce se întâmplă cu stocurile

ACTUALITATE
Criza semiconductorilor, departe de a se fi încheiat: ce se întâmplă cu stocurile

Criza semiconductorilor a afectat o serie de domenii, de la industria auto până la cea a telefoanelor. Din nefericire, problemele nu se vor rezolva curând.

Din cauza penuriei de semiconductori și microcipuri, multe business-uri s-au văzut nevoite să-și schimbe strategia din mers și să caute soluții alternative. Din păcate, această situație va mai persista un pic.

Producătorul german de semiconductori Infineon arată că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu cipuri se va prelungi până în 2022.

Criză de semiconductori

„Stocurile sunt la cel mai scăzut nivel, cipurile noastre ajung direct din producţie la utilizatorii finali”, declară directorul companiei.

Grupul german se numără printre cei mai mari producători mondiali de semiconductori, un sector afectat de un dezechilibru inedit între o cerere la cel mai ridicat nivel şi o ofertă insuficientă, în special ca urmare a perturbărilor provocate de criza Covid-19.

La uzina sa din Malayezia, unde lucrează 8.000 de persoane, Infineon a fost nevoit să întrerupă producţia timp de 20 de zile în cursul lunii iunie, din cauza măsurilor locale de carantină. Această închidere s-a tradus printr-o lipsă de producţie cuprinsă între 400 şi 500 de milioane de semiconductori, a precizat Reinhard Ploss, directorul companiei.

Condițiile meteo au influențat negativ

Uzina Infineon de la Austin (Texas), care a fost afectată de o furtună în iarna acestui an şi a a cărei producţie a avut de suferit, a revenit acum la nivelul obişnuit de producţie. De asemenea, recentele inundaţii devastatoare care au lovit mai multe regiuni din vestul Germaniei au avut şi ele un impact asupra lanţurilor de producţie, spune Ploss.

În acest moment, capacităţile de producţie ale Infineon sunt limitate într-un moment în care carnetul de comenzi a ajuns la un nivel echivalent cu doi ani de vânzări, ca urmare a apetitului consumatorilor pentru produse electronice. Acest dezechilibru va persista „până în 2022”, a estimat directorul de la Infineon.

Aproape două treimi din companiile industriale din Germania au semnalat probleme în livrarea de produse semi-finite, probleme care vor afecta producţia, potrivit unei anchete trimestriale publicate luni de institutul de cercetare Ifo. Începând din aprilie şi până în iulie, proporţia companiilor care au semnalat astfel de probleme a crescut de la 45% până la 63,8%.

În sectorul auto, prima piaţă pentru Infineon, cererea de componente este foarte puternică, alimentată de boom-ul vânzărilor de automobile electrice. Însă constructorii de automobile trebuie să concureze cu alte industrii mari consumatoare de cipuri, precum calculatoarele personale, smartphone-uri şi obiecte conectate, care captează o mare parte din oferta de semiconductori.â

În trimestrul aprilie-iunie 2021, cifra de afaceri a Infineon a crescut cu 1% comparativ cu trimestrul precedent până la 2,72 miliarde euro.

Industria auto, grav lovită

Industria auto se confruntă cu această criză încă de la începutul anului. E o situație care nu va trece de la sine și ar putea dura luni bune. Analiștii se așteaptă ca, din cauza acestor întreruperi temporare, producția să fie mai mică cu 1 milion de mașini anul acesta.

Printre companiile afectate pe plan mondial se numără Renault, Dacia, Opel, Ford, Volkswagen, Audi, Toyota, General Motors sau Mazda. În vară, marii producători de microcipuri au direcționat de la industria auto, către cea a gadget-urilor, o bună parte din producție, mai ales că prima industrie scădea, iar a doua creștea puternic.

Cum industria auto și-a revenit mai repede decât mulți așteptau, producătorii de cipuri și microprocesoare nu au avut cum să facă față cererii din ambele părți. Practic, producătorii auto au avut de suferit. Și sunt semnale că cererea nu mai poate fi acum acoperită nici în cealaltă parte, adică la producătorii de telefoane.