Criptomonedele dau mari emoții celor care și-au plasat banii în portofele digitale: de ce scade Bitcoin
Bitcoin traversează o nouă perioadă marcată de scăderi, oferind mari emoții investitorilor în criptomonede. Cea mai populară monedă digitală din lume a scăzut, miercuri, sub nivelul-suport de 60.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piață.
Miercuri, în jurul orei 18:30 (ora României), un Bitcoin era cotat la valoarea de 59.064 dolari pe unitate, cu 4,84% (-3.000 dolari) sub referința de marți.
Piața cripto se cutremură
Scăderea în valoare a celei mai puternice dintre criptomonede a dus la pierderi și în rândul celorlalte active digitale. Astfel, imadiat după ce Bitcoin a făcut un pas în spate, Ether se deprecia cu 5,9%, Binance Coin cu 7,74%, iar Ripple (XRP) cu 7,6%.
În aceeași ordine de idei, Dogecoin consemna un declin de 7,8%, după ce anterior s-a corectat cu până la 12% față de referință.
Deși, per ansamblu, devalorizarea Bitcoin a cutremurat întreaga piață de monede digitale, există și o excepție. Criptomoneda Shiba Inu (SHIB), care a apărut pe piață de curând, anul trecut, s-a apreciat cu peste 45% în tranzacțiile de astăzi, la un nou maxim record, de 0,000068 dolari/unitate.
Acum, SHIB, care a fost creată împotriva Dogecoin, este a 11-a cea mai valoroasă criptomonedă în funcție de capitalizare, cu o valoare totală a monedelor aflate în circulație de peste 27 miliarde de dolari.
De ce se devalorizează monedele digitale?
Răspunsul la această întrebare este unul deosebit de simplu, însă greu de acceptat pentru pasionații de sistem, care vor să fugă de băncile clasice. Totul se întâmplă din cauza volatilității extreme a acestor active digitale. Deși unele dintre ele, cum este cazul Bitcoin, au ajuns să valoreze sume amețitoare, cât o garsonieră în provincie, adevărul este că sunt expuse riscului ca în orice clipă să se prăbușească sau, din contră, să explodeze în valoare.
Din cauza faptului că nu sunt reglementate de state sau de bănci oficiale, monedele digitale evoluează liber pe piață și pot să crească și să scadă fără ca vren investitor să aibă control asupra a ceea ce se întâmplă în portofelul său digital.