12 mart. 2021 | 17:07

De ce e creditul online, în multe cazuri, doar reclamă și atât: cum să recunoști o ofertă reală de o păcăleală

ACTUALITATE
De ce e creditul online, în multe cazuri, doar reclamă și atât: cum să recunoști o ofertă reală de o păcăleală

Pe perioada pandemiei, multe bănci și-au adaptat programul și au încercat să limiteze interacțiunile cu clienții. Așa a apărut oferta de credit online în România, doar că realitatea e, în multe cazuri, altceva decât îți promit băncile în reclamă.

Orice criză e un bun prilej pentru unii să-și reconsidere obiceiurile financiare, dar pentru bănci reprezintă, sub o formă sau alta, o oportunitate. Dacă activele și bilanțurile oficiale le permit să jongleze cu o rată de creditare mai mare, atunci nu-i moment mai bun decât vremuri dificile pentru o parte din cetățeni.

Pe perioada pandemiei, au apărut multe oferte de credit online.

Băncile îți promiteau că-ți virează banii direct în cont și că nu e nevoie de verificări suplimentare la ghișeu. De asemenea, nu-ți erau solicitate foarte multe documente, iar procesul promis părea extrem de simplu. În realitate, însă, e exact invers în multe cazuri, după cum remarcă cei de la economica.net.

Creditul online, ofertă reală sau păcăleală?

Potrivit datelor din piață analizată, la momentul actual ar exista cel puțin zece bănci care oferă credite online. Nu te gândi că e vorba de sume mari, din moment ce împrumuturile fac parte din zona creditelor de nevoi personale.

Aplicațiile lansate de bănci fac posibile accesarea direct pe telefon, transmiterea documentelor tot acolo și aprobarea tot sub formă de notificare.

În realitate însă, nu toate băncile acordă aceste credite instant și clienților noi, ci doar celor care le sunt deja clienți, iar în unele cazuri viramentul efectiv al banilor are loc după o vizită la bancă. Cu alte cuvinte, din cele 10 oferte identificate pe piață, doar jumătate oferă credite 100% online.

Sursă foto: economica.net

Captură foto: analiză Economica.net

Ce trebuie să știi, de fapt, e că împrumuturi fără drum la bancă și cu tot procesul desfășurat de la distanță pot oferi doar băncile care dau posibilitatea deschiderii unui cont curent prin online și cetățenilor care nu sunt deja într-o relație cu instituția de credit care oferă serviciile.

Din datele obținute de pe site-urile băncilor comerciale doar 6 bănci oferă posibilitatea deschiderii de conturi curente şi pentru clienții noi: CEC Bank, BCR, LibraBank, First Bank, Ideea Bank și OTP Bank.

Dacă vrei, așadar, să apelezi în această perioadă la un împrumut bancar, care ți-e prezentat ca fiind extrem de simplu și comod să-l accesezi, ai face bine să te interesezi cu atenție dacă e chiar așa. De asemenea, ideea unui împrumut la bancă ar trebui să fie foarte bine cântărită înainte.

Poți cere bani doar dacă ești sigur că situația financiară actuală e una sigură și îți permite cu adevărat să returnezi banii.