Cost inexplicabil al facturilor de energie. O persoană are de plătit 1.000 de lei, deși nu a consumat nimic
Facturile de energie ridică multe probleme consumatorilor din țara noastră. Încă din primele luni ale anului, au început să se resimtă scumpiri. Totuși, ceea ce se întâmplă acum a destabilizat întreg sistemul.
Românilor li s-a recomandat să treacă pe piața concurențială, spunâdu-li-se că vor plăti prețuri mai mici la facturi. Oamenii și-au schimbat astfel contractele de furnizare a energiei electrice, sau chiar furnizorii, alegând o oferă din piața concurențială.
Deși credeau că facturile se vor ieftini, acestea s-au scumpit
Consumatorii au așteptat apoi ca facturile lor să se ieftinească, după cum li se promisese, dar au avut parte de o surpriză cât se poate de neplăcută. În loc de ieftiniri, spun unii consumatori, s-au trezit cu scumpiri chiar si cu 200% la prețul facturii de energie electrică.
De asemenea, conform profit.ro, alți consumatori reclamă că de multe luni dau telefoane, trimit e-mailuri și nu le răspunde nimeni. Un altul spune că i-a venit o factură de peste 1.000 de lei, deși consumul fusese 0.
„Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, spune George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Un consumator a povestit că s-a întors din vacanță și a găsit o factură de 3.300 de lei pentru un consum de 4.466 de kWh pentru o lună de zile, în condițiile în care anterior plătea 70-80 de lei pentru 130-140 de kWh.
„Vă dați seama că aici este vorba despre o greșeală sau o lipsă de transmitere a indexului pentru o perioadă de timp. S-ar putea să fie vorba de o regularizare, eventual. Aici problema nu este a furnizorului, pentru că măsurarea consumului o face distribuitorul de energie electrică. Practic, citirea contorului o face distribuitorul de energie electrică, iar datele măsurate, consumul înregistrat, se transmite către furnizor, iar acesta întocmește factura”, a explicat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. În cazul în care un client nu trimite indexul, se face o estimare, dar în funcție de istoricul său de consum, deci un consum de 4.466 de kWh nu s-ar justifica.
„Aici este rolul ANRE-ului, care trebuie să verifice situația aceasta”, a spus George Niculescu.