21 iun. 2021 | 12:50

Corupția – sport național în România. Sondajul care ne face de râs în Uniunea Europeană

ACTUALITATE
Corupția - sport național în România. Sondajul care ne face de râs în Uniunea Europeană

Corupția e un fenomen împotriva căruia ar trebui să luptăm cu toții, mai ales când sunt implicați oameni de la vârful conducerii statului. Totuși, un sondaj recent arată că peste 50% dintre români nu văd corupția guvernamentală ca fiind o mare problemă.

Potrivit Barometrului Global al Corupției lansat miercuri, 16 iunie, de Transparency International, mai mult de jumătate dintre români, 53%, acceptă corupția în Guvern. Paradoxal, 80% dintre cetățeni sunt de părere că fenomenul corupției reprezintă o mare problemă, dar peste 50% o acceptă.

Prin comparație, media cetățenilor Uniunii Europene de neacceptare a corupției în Guvern este de 73%.

În țările din Vest, nici nu se poate vorbi despre acceptarea corupției guvernamentale

Deși conaționalii noștri par a fi foarte permisivi cu fenomenul corupției guvernamentale, nu același lucru se întâmplă în țările din Vestul Europei.

Aici, nici măcar nu poate fi pusă astfel problema într-o discuție în rândul opiniei publice. Oamenii se declară vehement împotriva fenomenului, pe care îl consideră o problemă demnă de a fi condamnată.

În Germania, Danemarca și Suedia, cetățenii au toleranță aproape zero față de faptele de corupție ale conducătorilor politici, arată datele aceluiași sondaj de opinie.

De asemenea, aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că fenomenul corupției de la nivelul guvernului este o problemă în țara lor.

Conform studiului, în medie, 7% dintre cetățenii Uniunii Europene au recunoscut faptul că au dat mită în ultimul an. De notat este faptul că acesta este un procent mediu, în funcție de țară, acesta diferă semnificativ. De exemplu, România e liderul clasamentului, cu 20 de procente, în timp ce în țări precum Danemarca, Finlanda și Suedia, procentul celor care au dat mită se situează sub nivelul de 1%.

Până și Bulgaria are o rată mai mică de dare de mită în rândul cetățenilor, deși diferența nu este semnificativă, fiind de 19%.

Sondajul mai arată că, în pandemie, 1 din 5 români a dat șpagă în spital, în timp ce 29% dintre cetăţenii UE au recunoscut că s-au bazat pe relațiile personale pentru a obține servicii medicale. De asemenea, numai 6% dintre rezidenţii Uniunii Europene au declarat că au dat mită pentru a obține îngrijiri medicale, dar rata acestora este extrem de ridicată în România (22%) și Bulgaria (19%).

Barometrul Global al Corupției lansat de Transparency International se bazează pe analiza datelor furnizate de la 40.000 de persoane din Uniunea Europeană şi cuprinde percepţia și experiențele cetăţenilor în legătură cu corupția.