Comportamentul nostru în social media este ca cel al șoarecilor. De ce au ajuns la această concluzie cercetătorii
De parcă modul în care social media domină fiecare fațetă a vieții noastre nu ar fi fost suficient de evident: un nou studiu a constatat că oamenii urmăresc „aprecieri” pe platforme precum Facebook și Instagram, în același mod în care șobolanii urmăresc mâncarea.
O echipă internațională de oameni de știință a analizat mai mult de un milion de postări pe rețelele sociale de la peste 4.000 de utilizatori pe o varietate de site-uri de socializare, potrivit Universității din New York. Au descoperit o corelație directă între cât de frecvent postează oamenii și cât de des primesc aprecieri.
Este simplu: oamenii postează mai mult pe rețelele de socializare atunci când au o rată mare de aprecieri și postează mai rar atunci când primesc mai puține aprecieri.
Social media ne face să ne comportăm ca niște șoareci de laborator
În lucrarea lor publicată în revista Nature Communications, cercetătorii au descoperit că comportamentul nostru pe rețelele sociale reflectă comportamentul bazat pe recompensa alimentară observat la șobolani. Mai precis, platformele de socializare sunt ca o „cutie Skinner” digitală – un instrument pe care oamenii de știință îl folosesc plasând un șobolan (sau alt animal mic) într-o cutie și apoi îl recompensează cu mâncare atunci când șobolanii iau acțiuni specifice (cum ar fi tragerea unei pârghii).
Deci, da, suntem aproximativ doar o grămadă de șobolani flămânzi într-o cutie. Împingem niște pârghii pentru like-uri. Deși este puțin trist, acest lucru face puțină lumină asupra unor implicații fascinante ale modului în care diferite specii învață anumite lucruri.
„Aceste rezultate stabilesc faptul că implicarea social media respectă principiile de bază ale unei specii, ale învățării recompensei”, a spus David Amodio, profesor la Universitatea din New York și coautor al studiului.
Cercetătorii speră, de asemenea, că studiul lor ne poate ajuta să dezvoltăm un comportament online mai sănătos și să combatem efectele nocive ale dependenței de social media.
„Aceste descoperiri ne pot ajuta să înțelegem de ce rețelele sociale ajung să domine viața de zi cu zi pentru mulți oameni și să ofere indicii, împrumutate din cercetări privind învățarea recompensei și dependenței, despre modul în care poate fi implicat angajamentul online”, a explicat Amodio.
Dacă nu altceva, este un bun reminder al efectelor dăunătoare pe care media socială le poate avea asupra sănătății noastre emoționale și mentale. Dar și cum poate ar trebui să părăsim cu toții casetele noastre digitale Skinner din când în când.