Colajul cu imagini realizate în 14 ani a fost vândut pe 69 de milioane dolari. Ar putea schimba istoria artei?
Artistul Mike Winkelmann – cunoscut online sub numele de Beeple, a dat lovitura la o licitație a casei de licitații Christie, una dintre cele mai prestigioase din lume, cu o vechime de peste 250 de ani. Una dintre lucrările sale digitale a fost revendicată pentru suma fabuloasă de 69 de milioane de dolari.
Lucrarea, intitulată „Everydays – The First 5000 Days”, ilustrează schițe zilnice de câțiva ani ale artistului Mike Winkelmann. Practic, vorbim despre un colaj grafic 100% digital, compus din sute de secvențe imortalizate din munca ultimilor 14 ani a artistului.
Lucrarea este pur digitală NFT, fiind cea mai scumpă pe care casa de licitații care a scos-o la vânzare, scrie presa internațională.
Arta digitală este viitorul?
Bogații lumii, mari iubitori de artă, dau un semnal prin această achiziție, sugerând că viitorul artei va fi în lumea digitală, așa cum se conturează a fi, per ansamblu, toate activitățile vieților noastre, în anii ce urmează.
Este, fără îndoială, un moment istoric și de cotitură pentru lumea artei. „Consider acest lucru ca pe următorul capitol al istoriei artei”, a spus Winkelmann
Casa de licitații Christie’s transmite că vânzarea face din Beeple unul dintre cei mai valoroși artiști vii din lume. Christie a detaliat faptul că ofertele au explodat în ultimele două ore de licitație, ajungând de la aproape 14 milioane de dolari, la peste 69 de milioane de dolari.
Beeple a acceptat opere de artă NFT de luni de zile, câștigând câteva milioane de dolari, de la finele anului trecut.
Ce primește câștigătorul licitației?
Câștigătorul nu va pleca acasă cu un „tablou înrămat”. Câștigătorul licitației nu obține prea multe: un fișier digital, în mare parte, plus câteva drepturi vagi de prezentare a imaginii.
Totuși, Winkelmann se așteaptă să colaboreze cu cumpărătorul pentru a găsi diverse modalități de a afișa piesa fizic în diverse locuri.
De ce are acest artist un succes fabulos?
Câțiva factori explică de ce munca lui Beeple a devenit atât de valoroasă. De exemplu, el a are foarte mulți fani, cu aproximativ 2,5 milioane de adepți pe canalele sociale.
De asemenea, este deja foarte renumit și creează des opere de artă, ca parte a unui proiect numit „Everydays”, Winkelmann creează și publică o nouă lucrare digitală în fiecare zi . Proiectul este acum la al 14-lea an.
În același timp, NFT-urile au explodat în ultima lună și – pentru moment, cel puțin – sunt văzute de mulți ca modul în care arta digitală va fi achiziționată și comercializată în viitor.
Un alt factor care stă la baza succesului artistului este chiar casa de licitații care i-a vândut opera. Casa de licitații, veche de 255 de ani, a vândut unele dintre cele mai faimoase tablouri din istorie, de la singurul portret cunoscut al lui Shakespeare creat în timpul vieții sale până la ultimul tablou descoperit de Leonardo da Vinci.