CNA va controla YouTube: ce arată proiectul de lege și cum va afecta toți utilizatorii

CNA va controla YouTube: ce arată proiectul de lege și cum va afecta toți utilizatorii

E posibil să avem un CNA al YouTube. Iată cum ne va afecta pe fiecare dintre noi.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va putea cere furnizorilor de platforme de partajare a materialelor video, precum YouTube ori Facebook, să elimine ori să restricționeze clipuri video care incită la ură, violenţă, terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică.

Asta arată un proiect de lege adoptat luni seara de Guvern.

CNA va colabora cu autoritățile similare din alte state și cu Executivul European, iar furnizorii care nu se supun cerințelor pot fi amendați, scrie Hotnews.

YouTube ar putea fi reglementat de CNA

Guvernul Cîțu a adoptat luni seara, înainte de moțiunea de cenzură, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia.

În nota de fundamentare, Guvernul spune că este nevoie de aceste schimbări „datorită noilor dezvoltări tehnologice care au apărut și noi tipuri de conţinut audiovizual, cum ar fi videoclipurile sau conţinutul generat de utilizatori, care au devenit tot mai importante şi care au determinat apariţia unor noi actori în piaţa serviciilor, inclusiv a furnizorilor de servicii video la cerere şi de platforme de partajare a materialelor video, unii fiind în prezent deja consacraţi”.

„Această convergenţă media necesită un cadru juridic actualizat pentru a reflecta evoluţiile de pe această piaţă în continuă expansiune şi pentru a atinge un echilibru între accesul la serviciile de conţinut online, protecţia consumatorilor şi competitivitate”, se arată în nota de fundamentare, citată de Hotnews.

Proiectul adoptat luni de Guvern va ajunge pentru dezbatere și vot în Parlament.

Pentru context, CNA-ul dispune de 35 de angajați cu funcția de inspector audiovizual, conform site-ului oficial.

Ca referință, la Facebook există 30.000 de angajați care lucrează într-un departament ce supraveghează conținutul de pe platforma de socializare. De asemenea, și inteligența artificială are un rol important în acest proces de supraveghere a postărilor de pe Facebook. Mark Zuckerberg spunea, acum ceva vreme, că nici cu un asemenea număr de angajați și tehnologie nu reușește să monitorizeze tot conținutul de pe platformă.

De asemenea, YouTube are circa 10.000 de moderatori pe content.

Citește și: