28 sept. 2021 | 15:58

Cine are de câștigat după scumpirea curentului, toți românii trebuie să știe: cifrele au ajuns online

ACTUALITATE
Cine are de câștigat după scumpirea curentului, toți românii trebuie să știe: cifrele au ajuns online

Consumatorii de energie electrică și gaze naturale se confruntă cu scumpiri uriașe ale facturilor, unii dintre ei spunând că există situații în care prețurile s-au triplat. Sunt, însă, și beneficiari de pe urma exploziei de prețuri. Este vorba despre companiile de furnizare.

Conform celor mai recente date, Nuclearelectrica va avea un profit net cu 40% mai mare în acest an față de cel bugetat anterior. Cea mai mare parte a acestei creșteri e pusă pe seama majorării prețurilor de pe piață.

Astfel, anul 2021 se va încheia pentru companie cu niște cifre mai mult decât bune, vorbind despre un profit net de 791 de milioane de lei, cu 40,7% mai mare decât cele 562 de milioane de lei bugetate inițial pentru acest an.

Practic, acest profit ar putea fi cu peste 100 de milioane de lei (sau 15%) peste nivelul din 2020, de 684 de milioane de lei, și acela cu peste un sfert (28%) mai mare decât în 2019.

Important de menționat este faptul că, în privința cheltuielilor, lucrurile stau și mai bine. Cheltuielile totale ale companiei, potrivit bugetului revizuit, sunt cu doar 1,1% mai mari decât cele bugetate inițial.

“Piata spot (PZU+PI) inregistreaza o crestere semnificativa in suma de 207.280 mii lei, determinata de cresterea pretului mediu de vanzare cu aproximativ 70,1% comparativ cu valorile bugetate initial”, se arată în informarea companiei.

Facturile s-au scumpit, dar nu toată lumea suferă din această cauză

Cu toții asistăm în aceste momente la o explozie de prețuri pe piețele de energie, fie că vorbim despre energia electrică, fie că discutăm despre gazele naturale.

Conform șefului Consiliului Concurenței din România, Bogdan Chirițoiu, prețurile energiei electrice se vor menține ridicate și în următorii 4-5 ani. De ce? Explicația principală este extrem de simplă. Potrivit lui Chirițoiu, în acest moment, energia noastră provine din surse poluante, din cărbune. Energia poluantă este foarte scumpă, in timp ce energia verde, de exemplu, cea eoliană, nu reușeste să acopere necesarul de consum dintr-un an.

Se estimează că vom reuși să eliminăm cărbunele de-abia peste 4-5 ani. Din acest motiv, tot de-abia peste 4-5 ani putem spera la o revenire la normalitate în privința prețurilor pe piața energiei electrice.

În ultimele luni, facturile românilor la energie electrică și gaze naturale au suferit o reală explozie de preț. Din fericire, mai există o șansă pentru acei consumatori care vor să țină prețurile sub un oarecare control. Este vorba despre trecerea în piața concurențială, iar acest lucru se va putea realiza din nou, în lunile noiembrie și decembrie.

Prin urmare, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege face apel la consumatorii români și le cere să aleagă o ofertă de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale din piața concurențială.

Experții din piața de energie românească spun că facturile vor fi mai mici în piață concurențială, decât în serviciul universal.