Cinci moduri de a gestiona timpul petrecut în fața ecranului în lockdown. Ce recomandă experții în tehnologie
În pandemie toți am început să ne petrecem mai mult timp în fața ecranului, în lipsă de altceva mai bun de făcut. Asta în condițiile în care oricum eram dependenți de gadgeturi și înainte și le dedicam destul de mult timp.
Timpul mediu zilnic petrecut online de adulți a crescut cu aproape o oră în timpul lockdown-ului din primăvară din Marea Britanie, spre exemplu, în comparație cu anul precedent, potrivit autorității de reglementare a comunicațiilor.
Cu numeroase țări care au fost supuse unor restricții severe de pandemie, mulți dintre noi ne găsim încă o dată întrebându-ne dacă dependența noastră de tehnologie ne afectează bunăstarea.
Stăm din ce în ce mai mult în fața ecranului
Este adevărat că dispozitivele digitale au oferit noi mijloace de lucru, educație, conexiune și divertisment în timpul izolării. Dar presiunea percepută de a fi online, tendința de a amâna lucruri pentru a evita îndeplinirea sarcinilor și utilizarea platformelor digitale ca modalitate de a scăpa de singurătate sau plictiseală au toate potențialul de a transforma comportamentele sănătoase în obiceiuri nesănătoase. Această utilizare repetitivă se poate transforma în modele de dependență, care, la rândul lor, pot afecta bunăstarea unui utilizator.
În cercetările recente, s-a explorat cum să fie oamenii convinși să aibă relații mai sănătoase și mai productive cu tehnologia digitală. Descoperirile recente pot fi aplicate atât celor care suferă de dependență digitală, cât și celor care ar putea simți că obiceiurile lor digitale au devenit nesănătoase în ultimul timp.
Dependența digitală se referă la utilizarea compulsivă și excesivă a dispozitivelor digitale. Proiectarea platformelor digitale în sine contribuie la această utilizare captivantă. S-a demonstrat că notificările, fluxurile de știri, aprecierile și comentariile contribuie la o luptă pentru atenția ta, ceea ce îi determină pe utilizatori să mărească timpul petrecut privind ecranele.
Timpul petrecut în fața ecranului este o măsură evidentă a dependenței digitale, deși cercetătorii au observat că nu există o modalitate simplă de a determina cât timp în fața ecranului se poate acumula, înainte ca acesta să devină problematic.
Cercetările efectuate cu privire la prevenirea dependenței digitale oferă informații despre modul în care toți putem interacționa cu tehnologiile într-un mod mai sănătos în timpul carantinei.
Stabilirea limitelor în fața ecranului
Pe parcursul cercetării, s-a constatat că stabilirea eficientă a limitelor poate motiva utilizatorii să-și controleze mai bine utilizarea digitală. Atunci când stabilești limite, orice obiectiv la care decizi să lucrezi trebuie să fie aliniat la cele cinci criterii „SMART”. Asta înseamnă că obiectivul trebuie să fie specific, măsurabil, realizabil, relevant și limitat în timp.
De exemplu, în loc să-ți încadrezi obiectivul ca „îmi voi reduce consumul de suporturi digitale”, încadrează-l ca „nu voi petrece mai mult de o oră urmărind Netflix în timpul săptămânii”. Acest lucru îți va permite să-ți planifici efficient timpul și să-ți măsori succesul în mod obiectiv.
Grupuri de asistență online
S-ar putea să pară puțin paradoxal, dar poți utiliza, de fapt, tehnologia pentru a ajuta la obținerea unui control mai mare asupra timpului petrecut în fața ecranului și a utilizării excesive digitale.
Un studiu a constatat că grupurile de asistență online de la egal la egal – în care oamenii își pot discuta experiențele cu utilizarea tehnologiei dăunătoare și pot împărtăși informații despre cum să depășească aceste probleme – pot ajuta oamenii să își adapteze “dieta” digitală în favoarea bunăstării personale. Chiar și un chat deschis cu prietenii tăi te poate ajuta să înțelegi când utilizarea tehnologiei este dăunătoare.
Autoreflectarea
Între timp, creșterea sentimentului de conștiință de sine cu privire la tiparele de utilizare dependente te poate ajuta, de asemenea, să-ți gestionezi utilizarea digitală. Poți face acest lucru identificând aplicațiile pe care le folosești în mod repetat și recunoscând factorii declanșatori care determină acest consum excesiv.
Conștiința de sine poate fi atinsă și prin reflectarea asupra procesării emoționale și cognitive. Aceasta implică recunoașterea sentimentelor și nevoilor psihologice din spatele utilizării digitale excesive.
„Dacă nu răspund instantaneu la o conversație de grup, îmi voi pierde popularitatea” este un gând problematic care duce la creșterea timpului în fața ecranului. Reflectarea la veridicitatea unor astfel de gânduri poate ajuta la eliberarea oamenilor de modele dependente de utilizare digitală.
Cunoaște-ți declanșatorii
Dobândirea conștiinței de sine cu privire la tiparele de utilizare dependente ne poate ajuta, de fapt, la identificarea nevoilor nesatisfăcute care declanșează utilizarea excesivă digitală. Când facem acest lucru, putem deschide calea pentru a defini comportamente și interese alternative pentru a satisface aceste nevoi în moduri diferite.
Meditația Mindfulness, de exemplu, ar putea fi o modalitate alternativă de ameliorare a stresului, a fricilor sau a anxietății care îi conduce în prezent pe utilizatori la suprautilizare digitală.
Dacă simți că utilizarea excesivă digitală ar putea fi pur și simplu datorită plictiselii, atunci activitatea fizică, gătitul sau adoptarea hobby-urilor offline pot oferi forme alternative de divertisment. Din nou, tehnologia te poate ajuta, de fapt, să-ți permiteți să creezi grupuri online pentru exerciții simultane, producând o soluție hibridă la obiceiuri digitale nesănătoase.
Prioritizează relațiile umane
Relația noastră cu media digitală reflectă unitățile noastre interioare. Oamenii sunt creaturi sociale înnăscute, iar socializarea cu ceilalți este importantă pentru bunăstarea noastră mentală.
Rețelele sociale ne pot spori oportunitățile de contact social și pot susține mai multe aspecte pozitive ale bunăstării mintale, precum sprijinul colegilor și îmbunătățirea stimei de sine. Angajarea cu mass-media pentru a socializa în mod intenționat în timpul unui lockdown poate sprijini sănătatea noastră mintală, mai degrabă decât să fie în detrimentul bunăstării noastre.
În cele din urmă, companiile de tehnologie au, de asemenea, responsabilitatea de a înțelege și de a fi transparente cu privire la modul în care proiectarea platformelor lor poate provoca daune psihice. Aceste companii ar trebui să informeze utilizatorii și să le ofere instrumente care să îi ajute să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la utilizarea platformelor lor.
Așadar, reflectarea la momentul și motivul pentru care apelăm la ecranele noastre este o bază bună pe care să ne formăm obiceiuri digitale pozitive în timpul noilor lockdown-uri impuse, probabil din nou, anul acesta.