08 iun. 2021 | 19:15

Chinezii de la Huawei, ca și excluși de la licitația 5G în România: totul stă în pixul președintelui Iohannis

ACTUALITATE
Chinezii de la Huawei, ca și excluși de la licitația 5G în România: totul stă în pixul președintelui Iohannis

Chinezii de la Huawei nu prea mai au nicio șansă să fie acceptați la licitația 5G în România. Parlamentul și-a spus cuvântul, iar cuvântul final aparține președintelui Iohannis.

Legea 5G a primit votul final în Parlament. Senatul, for decizional în acest caz, a adoptat proiectul care, practic, nu mai dă nicio șansă chinezilor de la Huawei. Acuzată de puterile occidentale că spionează prin intermediul echipamentelor în favoarea Guvernului comunist de la Beijing, compania nu prea mai are loc pe piața telecom din România.

După votul final din Parlament, proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Odată promulgat, Huawei va încasa o lovitură greu de suportat.

Parlamentul le-a închis chinezilor de la Huawei ușa în față

Important de precizat că legea 5G a fost adoptată de Parlament în forma plecată de la Guvern. De altfel, Palatul Victoria ceruse procedură de urgență, ceea ce s-a și întâmplat. Singurii care s-au opus au fost aleșii AUR.

Ei au cerut retrimiterea proiectului de lege la comisiile de specialitate, motivând că lipsește o notificare de la Comisia Europeană. Doar că cererea a fost respinsă.

Până la urmă, legea 5G a trecut cu 117 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și o abținere.

Deși legea nu menționează în clar faptul că Huawei nu are ce căuta la licitația pentru reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, condițiile sunt parcă gândite pentru ca chinezii să nu aibă acces.

Actul normativ dă puteri sporite Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care are ultimul cuvânt în ce privește autorizarea proiectelor. Potrivit proiectului, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:

a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;

b) are o structură transparentă a acţionariatului;

c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;

d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente

În acest moment, chinezii de la Huawei se află în situația în care suferă sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Mai multe detalii despre legea 5G găsești AICI.