20 mai 2021 | 11:10

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire în neuroștiință. Cum funcționează celulele nervoase de fapt

ACTUALITATE
Cercetătorii au făcut o nouă descoperire în neuroștiință. Cum funcționează celulele nervoase de fapt

Până acum s-a considerat că punctul în care celulele noastre nervoase se întâlnesc ar fi un traseu unidirecțional. În urma unui studiu, cercetătorii în neuroștiință au făcut o nouă descoperire cu privire la modul în care informațiile sunt împărtășite.

Știința de până acum teoretiza faptul că informația este distribuită pe un ”drum cu un singur sens” , cu semnale electrochimice care curg strict de la axonii care trimit informația de la un neuron la celălalt. Oamenii de știință au arătat pentru prima dată că informațiile pot fi distribuite și în direcția opusă, la intersecția neuronului denumită sinapsă.

„Încă o dată, măsurătorile exacte au arătat că realitatea este mai complexă decât ar sugera un model simplificat”, a declarat neurologul celular Peter Jonas de la Institutul de Știință și Tehnologie din Austria (IST).

În cadrul hipocampului, partea din creierul nostru implicat în memorie și învățare, această rețea de celule este crucială pentru stocarea memoriei pe termen scurt, demonstrându-se că șoarecii sunt implicați în învățarea spațială.

Folosind celule din rețeaua naturală a creierului șobolanilor, neurologul IST David Vandael și colegii săi au înregistrat interacțiunea dintre neuronii motori care trimit axoni și neuronii piramidali care primesc dendrite. Configurarea cercetării le-a permis să stimuleze un singur mesaj pentru ca celula să fie transmisă mai departe.

Așa cum era de așteptat, neuronii motori au influențat semnalizarea neuronilor piramidali – dar cercetătorii au fost surprinși să constate că și inversul este adevărat.

„Fibra mușchiului pre-sinaptic detectează când neuronul post-sinaptic nu poate lua mai multe informații: atunci când activitatea crește în neuronul post-sinaptic, neuronul pre-sinaptic reduce gradul de plasticitate”, explică Jonas.

Noua descoperire în neuroștiință ar putea explica amintirile

Aceasta înseamnă că există un semnal de deplasare inversă de la dendritele celulei piramidale care într-un mod complex poate modifica puterea semnalului de trimitere a axonilor neuronului motor. Provocând unele ipoteze de lungă durată, aceasta confirmă faptul că declanșarea sinapselor depinde atât de activitatea pre-, cât și de cea postsinaptică.

„Am descoperit că această sinapsă acționează ca un„ profesor inteligent ”, care adaptează lecțiile atunci când elevii sunt supraîncărcați cu informații”, a spus Jonas.

Nu sunt siguri de modul în care neuronul piramidal trimite actualizarea statutului „Sunt prea plin” la neuronul motor, dar există câteva indicii, susținute de cercetările anterioare. Glutamatul, sistemul de mesagerie chimică utilizat de neuroni pentru a-și transmite mesaje reciproc, este un potențial candidat.

„Rezultatele noastre identifică [receptorii glutamatului], probabil activați de glutamatul eliberat dendritic, ca fiind legătura critică dintre activitatea de spining postsinaptică și funcția terminală presinaptică”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Ei suspectează că acest semnal de modulare ar putea fi implicat în optimizarea stocării informațiilor în creierele noastre.

„Acesta ar putea fi un mecanism puternic pentru a se asigura că stocarea și rechemarea sunt separate și că informațiile noi sunt stocate preferențial în neuronii piramidali silențioși, care nu codifică”, a explicat echipa.

Această descoperire curioasă ar putea fi o piesă fascinantă care se încadrează în marele puzzle al modului în care creierul nostru stochează amintiri prețioase.