02 oct. 2021 | 09:15

Cercetătorii au descoperit un sistem triplu-solar. Ce înseamnă asta pentru noi

ACTUALITATE
Cercetătorii au descoperit un sistem triplu-solar. Ce înseamnă asta pentru noi

Oamenii de știință au localizat un sistem triplu-solar. Acesta este foarte diferit de sistemul nostru.

Se pare că, sistemele cu mai multe stele își pot sparge propriile discuri, lăsând inele înclinate și nealiniate în jurul stelelor sale. Sistemele solare cum este al nostru se formează, în general, cu planetele lor orbitând în același plan. Dar, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Ce s-a observat în urma cercetărilor?

După 11 ani de studiu, s-a găsit un sistem triplu de stele, aflat la 1.300 de ani lumină, cu un disc circumstelar. Este dovada faptului că grupurile de stele își pot rupe, de fapt, discurile. Cercetarea dezvăluie că discul nu este deloc plat, dimpotrivă, este aliniat și rupt.

”Au existat o serie de studii teoretice privind efectele de rupere a discului, dar aceasta este prima dovadă directă a efectului, care apare pe un disc de formare a planetei. Acest lucru demonstrează că este posibil ca astfel de discuri să fie deformate și rupte și crește posibilitatea ca planetele să se formeze pe orbite foarte înclinate în jurul mai multor sisteme stelare.” a declarat co-autorul studiului Alison Young de la Universitățile din Exeter și Leicester din Anglia.

Cercetătorii au descoperit că inelul deformat, situat în partea interioară a discului sistemului GW Orionis, conține 30 de mase de praf de Pământ. Asta înseamnă că discul conține suficient material pentru a forma planete. ”Este cel mai bun mecanism pentru formarea planetelor pe astfel de orbite extreme, precum cele găsite până acum”, a declarat autorul principal Stefan Kraus.

Începând din 2008, cercetători din Marea Britanie, Belgia, Chile, Franța și SUA au studiat cele trei stele nou-născute din sistemul GW Orionis, folosind AMBER. Mai târziu au utilizat instrumentele GRAVITY pe Telescopul Observatorului Sudic European din Chile, care combină lumina din diferite telescoape.

”Când am primit datele de la VLT și ALMA, imaginile au fost uimitoare. Am văzut acest inel clar în observațiile ALMA și umbra povestitoare din imaginea VLT care putea fi aruncată doar de un inel înclinat”, a spus Young.