20 feb. 2021 | 13:37

Cercetătorii, aproape de-a descifra visele: au realizat, în premieră, o comunicare în timp real de acest tip

ACTUALITATE
Cercetătorii, aproape de-a descifra visele: au realizat, în premieră, o comunicare în timp real de acest tip

Oamenii de știință au deblocat o nouă cale interesantă pentru a explora lumea viselor. Astfel, ei au realizat o comunicare în timp real cu visătorii lucizi.

Omenirea a reușit să ajungă la perspective îndepărtate, cum ar fi Luna, Marte (chiar ieri cu roverul Perseverance), oceanele adânci și întinderile sălbatice de pe polii Pământului. Acum, oamenii de știință au făcut o nouă descoperire în explorarea unui tip de frontieră foarte diferit – lumea halucinantă din interiorul viselor.

O echipă internațională de cercetători a reușit să realizeze dialoguri în timp real cu oameni aflați în mijlocul viselor lucide, fenomen care se numește „visare interactivă”, potrivit unui studiu publicat recent în Current Biology.

Visătorii lucizi au comunicat cu oamenii de știință, în vis

Participanții la studiu au reușit să răspundă corect la întrebări, cum ar fi probleme simple de matematică, în timp ce se aflau în adâncul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM). Cercetarea relevă un „canal de comunicare relativ neexplorat” care ar putea permite „o nouă strategie pentru explorarea empirică a viselor”, se arată în studiu.

„Există studii despre visători lucizi care comunică în vise și, de asemenea, își amintesc să facă anumite sarcini”, a declarat Karen Konkoly, doctorandă la Universitatea Northwestern și prima autoare a lucrării. „Dar există o cantitate destul de limitată de cercetări asupra stimulilor care intră în visele lucide”.

Ea adaugă că „un lucru care ne-a surprins este că ai putea spune cuiva o propoziție și ar putea să o înțeleagă așa cum este de fapt”.

Konkoly și colegii ei au recrutat 36 de persoane pentru a adormi în laboratoare situate în Statele Unite, Franța, Germania și Olanda, cu scopul de a intra într-o stare lucidă în care persoana era conștientă că se află în vis. Studiul a inclus mai mulți visători lucizi cu experiență, inclusiv un individ cu narcolepsie, precum și oameni care erau mai puțin familiarizați cu acest tip de vis.

Cercetătorii au verificat că participanții au intrat în somn REM, plasând electrozi lângă ochi, pe scalp și pe bărbie. Prin măsurarea activității precum undele cerebrale și mișcările globului ocular, experții în somn pot determina dacă o persoană a intrat în această stare de somn profund. Unii dintre participanți au fost rugați apoi să confirme că se aflau într-un vis cu un răspuns ocular prestabilit în care și-au mișcat ochii într-un model specific stânga-dreapta.

Ce am descoperit despre lumea viselor prin acest studiu

Aceste semnale oculare, împreună cu mișcările faciale, au fost utilizate ca mijloc de comunicare în timpul sesiunilor de somn. De exemplu, cercetătorii au cerut unui participant american de 19 ani să scadă șase din opt în timp ce se afla într-un vis lucid și a semnalat corect răspunsul „doi”, prin două mișcări ale ochilor de la stânga la dreapta. Când a fost întrebat din nou, a repetat răspunsul corect.

Aproximativ 18% din încercări au dus la acest nivel de comunicare clară și precisă din partea visătorului. De asemenea, 17% au produs răspunsuri indescifrabile, 3% s-au încheiat cu răspunsuri incorecte, iar 60% nu au provocat niciun răspuns.

„Este uimitor să stai în laborator și să pui o grămadă de întrebări, iar apoi cineva ar putea răspunde la una”, a spus Konkoly. „Este un astfel de experiment imediat satisfăcător de făcut. Nu trebuie să așteptați să vă analizați datele sau ceva de genul acesta. O puteți vedea chiar în timp ce ei încă dorm”.

Mai mult, mulți participanți au reușit să-și amintească interacțiunile cu cercetătorii după ce s-au trezit. Ei au zis că solicitările sunau ca un narator de voce vocală sau un difuzor radio care venea clar din afara visului lor.

Majoritatea dintre noi am avut experiența trezirii dintr-un vis lucid, doar ca să simțim că detaliile sale fragmentare se retrag rapid în mintea noastră trezită, până când nu mai putem povesti evenimentele. În acest sens, unii indivizi și-au amintit diferite întrebări și răspunsuri după ce s-au trezit, decât cele pe care le-au primit sau le-au dat în vis, subliniind dificultatea de a reconstrui cu precizie visele odată ce o persoană este trează.

Echipa intenționează să se bazeze pe acest studiu cu mai multe experimente care vor testa posibilitățile de comunicare bidirecțională cu visătorii lucizi.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele