24 nov. 2021 | 06:30

Centralele de apartament, sub semnul întrebării. De ce vor să le interzică autoritățile, toți românii trebuie să știe

ACTUALITATE
Centralele de apartament, sub semnul întrebării. De ce vor să le interzică autoritățile, toți românii trebuie să știe

În urmă cu câteva zile, detaliam o inițiativă a ministrului Mediului de a interzice în România centralele de apartament. Momentan, restricția este propusă pentru blocurile noi, dar nu este exclusă să se extindă. Există însă o explicație.

În cazul în care proiectul Ministerului Mediului se reflectă într-o lege, blocurile care se construiesc de acum înainte nu vor mai putea avea centrale termice de apartament. În schimb, vor fi disponibile alternative, precum racordarea la o centrală de bloc sau la sistemul centralizat de încălzire. Nu este exclusă nici posibilitatea centralelor de cvartal, situație în care, unul sau mai multe blocuri sunt legate la centrale mai mici amplasate în apropierea imobilelor.

Interzicerea centralelor termice de apartament, un scop nobil

„Unul din motive este faptul că o centrală de cvartal poluează mult mai puțin decât necesarul de centrale individuale care încălzesc același număr de apartamente. O centrală de cvartal poate încălzi circa 500 de apartamente. Este echivalentul a 500 de centrale individuale care fiecare emană, printr-un coș de la toate înălțimile blocului aceste noxe, poluează mai mult”, a spus la Digi24 Alexandru Burghiu, fost director la Termoenergetica.

Practic, totul pleacă de la poluare și de la faptul că ar fi recomandabil să facem cu toții un efort de a micșora amprenta asupra mediului înconjurător.

„În plus, o centrală de cvartal are obligativitatea ridicării coșului deasupra imobilului, gazele ajung mult mai greu la locatarii din bloc. Comparăm 50 de țevi scoase de la parter până la etajul 4 cu una scoasă deasupra blocului”, a adăugat șeful Termoenergetica.

Nu în ultimul rând, prin lege, cei care construiesc un bloc au și obligația de a asigura încălzirea imobilului. Prin intermediul centralelor de apartament, pasezi sarcina încălziri către proprietarii de apartamente.

În același timp, motivul pentru care interdicția centralelor termice nu se poate aplica retroactiv este, în opinia lui Alexandru Burghiu, evidentă. Măsura va fi luată doar pentru blocurile noi, pentru că în București, de exemplu, nu pot fi construite centrale de cvartal pentru clădirile deja existente. Pur și simplu, nu există capacitate suficientă de transport a gazului natural care să le alimenteze.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele