„Celulele zombie” din creierul tău de care nu știai: de ce nu mor odată cu decesul tău
Când mori, majoritatea celulelor din creier vor dispărea treptat. Dar unele, potrivit unui nou studiu, celulele vor deveni extrem de active, crescând la dimensiuni noi, la câteva ore după moarte.
Este ciudat să te gândești că creierul tău devine mai activ după ce ai murit, dar cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago (UIC) din spatele descoperirii au subliniat într-un comunicat de presă că nu înseamnă că oamenii sunt conștienți sau că așa-numitele „gene zombie” care declanșează această activitate neuronală ar putea face un lucru la fel de dramatic ca trezirea morților.
În schimb, studiul, care a fost publicat recent în revista Nature Scientific Reports, are implicații majore pentru modul în care neurologii studiază creierul – mai ales atunci când aceste studii se bazează pe probe de țesut uman.
Celulele „zombie” sunt, în fapt, normale
Mai exact, echipa a descoperit că celulele gliale – care nu sunt legate direct de activitatea neuronală, dar oferă un sistem de sprijin pentru creier – s-au activat, s-au umflat și chiar au dezvoltat noi anexe, chiar când celelalte celule din jurul lor au dispărut.
„Faptul că celulele gliale se măresc după moarte nu este prea surprinzător, având în vedere că sunt inflamatorii, iar sarcina lor este de a curăța lucrurile după leziuni ale creierului, cum ar fi privarea de oxigen sau accident vascular cerebral”, spune un coautor al studiului, Dr. Jeffrey Loeb, șef de neurologie și reabilitare la UIC Colegiul de Medicină.
Acest lucru reprezintă o problemă pentru domeniu, deoarece o mare parte din cercetările pe care oamenii de știință le-au făcut cu privire la afecțiuni neurologice, cum ar fi leziunile cerebrale sau boala Alzheimer, se desfășoară pe țesutul cerebral colectat după moarte sau intervenție chirurgicală și funcționează în ipoteza că celulele creierului mor pur și simplu, ca oricare alta, a adăugat Loeb.
„Descoperirile noastre nu înseamnă că ar trebui să aruncăm programele de cercetare a țesuturilor umane, ci înseamnă doar că cercetătorii trebuie să țină cont de aceste modificări genetice și celulare și să reducă cât mai mult posibil intervalul post-mortem pentru a reduce magnitudinea acestor de a se schimba”, a declarat Loeb în comunicat.
Vestea bună din aceste descoperiri este că știm acum ce gene și tipuri de celule sunt stabile, care se degradează și care cresc în timp, astfel încât rezultatele studiilor cerebrale postmortem să poată fi mai bine înțelese.