Cele mai rapide păsări călătoare: distanța parcursă în doar 9 zile
În condițiile ideale, această specie de păsări pot zbura până la 800 de kilometri zilnic, timp de o săptămână. Este un lucru greu de imaginat cum păsări atât de mici au reușit să devină cele mai rapide păsări călătoare, adoptând o strategie inteligentă pentru a reuși să facă posibilă această migrație.
Drepneaua este o pasăre extrem de mobilă și își petrece peste 80% din viață în aer. O bună parte din acest timp o petrece migrând din nordul Scandinaviei către destinațiile lor de iarnă din vestul și centrul Africii. Pentru aceste migrații pe distanțe lungi, oamenii de știință au estimat anterior viteze medii de 500 km / zi.
Totuși, noile cercetări publicate în iScience arată noi cifre, potrivit cărora, drepneaua călătorește 570 de km / zi. Ceea ce este și mai impresionant, este faptul că în noul studiu a fost arătat faptul că drepneaua poate călători mult mai departe și mult mai repede decât se cunoștea anterior.
Astfel, cel mai rapid traseu arată că drepneaua poate parcurge distanța de 830 de kilometri în fiecare zi, pentru o perioadă de nouă zile, după cum se arată în lucrarea scrisă de Susanne Akesson și Giuseppe Bianco de la Universitatea Lund din Suedia. Cercetătorii au folosit dispozitive pentru utilizarea geolocației în cazul a 45 de adulți din timpul migrațiilor catre au avut loc în 2010, 2012 și 2014.
Distanța parcursă de cele mai rapide păsări călătoare
Dintre păsări au fost recapturate 24 de adulți. Drepneaua revine aproape întotdeauna în locul specific de reproducere, astfel că a fost posibilă recuperarea dispozitivelor de urmărire după un sezon de migrație. Akesson și Bianco au reușit să recupereze 20 de drepnele ale căror mișcări au fost înregistrate pe parcursul unui an întreg, inclusiv migrațiile de toamnă și primăvară.
După cum au arătat datele, „păsările care se reproduc în cea mai nordică parte a zonei europene” au acoperit, în medie, aproximativ 9.900 km în timpul migrației de toamnă și 7.900 km în primăvară, „depășind cele înregistrate pentru populațiile din sudul și centrul Suediei ”, potrivit studiului.
Drepnelele folosesc o strategie combinată pentru a realiza aceste călătorii record, „incluzând o rată ridicată de alimentare la escală, zbor și furaj în timpul migrației și utilizarea selectivă a vânturilor din spate”, scriu oamenii de știință. Mâncând mese mici pe parcurs, păsările călătoare sunt capabile să reducă acest „cost energetic ridicat al zborului”, potrivit studiului.
Pentru că păsările se folosesc de vânt, cumva știu când vânturile vor fi cele mai favorabile. Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri cum pot face acest lucru, dar suspectează că este o reacție la schimbarea presiunii aerului. Vânturile sunt cel mai mare ajutor atunci când traversează Sahara și Marea Mediterană. Interesant este că vânturile pot explica de ce estimările anterioare ale vitezei pentru vitezele rapide erau prea mici.
Drepnelele pot fi cele mai rapide migratoare, dar și alte păsări sunt călători la distanță la fel de impresionanți. Anul trecut, oamenii de știință au raportat un zbor de record realizat de sitarul de mal nordic (Limosa lapponica). Această pasăre a zburat fără oprire timp de 11 zile, acoperind 12.854 km din Alaska până în Noua Zeelandă. Oamenii de știință consideră că aceste păsări au un metabolism special care face acest lucru posibil, împreună cu capacitatea de a nu dormi pentru o perioadă lungă de timp.