Cele mai periculoase locuri în pandemie: unde riști cel mai mult să te infectezi

Cele mai periculoase locuri în pandemie: unde riști cel mai mult să te infectezi

Specialiștii de la Institutul Pasteur au întocmit o analiză privitoare la locurile care prezintă cel mai mare risc potențial de infectare cu virusul.

În aceste locuri, spun experții, ai șansele cele mai mari să te infectezi cu Sars-CoV2, prin urmare ele trebuie evitate, sau, dacă e necesar să te deplasezi aici, trebuie să respecți normele igienico-sanitare recomandate de epidemiologi în această perioada.

Întâlnirile cu familia extinsă și reuniunile profesionale sunt sursa celor mai multe infectări

Potrivit Institutului, mai mult de jumătate din infectarile cu noul coronavirus (aproximativ 63%) se petrec în familie. Fiind un cadru intim, oamenii tind să nu mai respecte măsurile de protecție, să lase „garda jos”, devenind astfel vulnerabili în față infectării.

„Mesele organizate atât în ​​mediul privat, cât și în cel profesional, sunt cel mai frecvent raportate că fiind la originea acestor infectări”, arată Institutul Pasteur, citat de BFMTV.

Călătoriile în străinătate

Un risc foarte mare de infectare îl presupun și călătoriile în străinătate, spun experții de la Institutul Pasteur. Peste 53% dintre cazuri sunt generate de deplasările în afara țării.

Prin urmare, e indicat să eviți deplasările în statele cu o rată mare a incidenței bolii și să efectuezi deplasările doar dacă sunt de strictă necesitate și nu pot fi amânate.

Magazinele, sălile de clasă, lăcașurile de cult și saloanele de coafură nu prezintă un risc mare de infectare

Magazinele, școlile, bisericile și saloanele de înfrumusețare nu prezintă un risc crescut de infecție, conform studiului.

Același lucru este valabil și pentru sporturile în aer liber și transportul public, mai spun experții. De ce sunt aceste locuri sigure? Experții vin și cu explicația: Pentru că, deși vorbim de spații închise, aici oamenii respectă gesturile-barieră și poartă masca de protecție.

Nu sunt sigure restaurantele și nici sălile de sport în interior

Prin urmare, nu putem afirma că restaurantele sau sălile de sport în interior sunt sigure, pentru că aici oamenii nu pot purta măști de protecție din motive evidente, deci, crește pericolul infectării.

A avea un copil la școală prezintă un risc crescut de infecție în familie

În gospodărie, a avea un copil la școală reprezintă un risc crescut de infecție pentru adulți, în special pentru cei îngrijiți de o îngrijitoare de copii (+ 39%) și pentru cei care merg la facultate (+ 27%) și liceu (+ 29%), se arată în studiu.

Acolo unde se poate, munciți de acasă

Experții recomandă telemunca, acolo unde e posibilă. Conform studiului, munca la distanță pune la adăpost oamenii și scade exponențial pericolul infectării, pentru că oamenii evită atât riscurile asociate deplasării către serviciu, cât și riscul din colectivitatea profesională.

Citește și: