31 mart. 2021 | 14:49

Cel mai rece nor din lume, descoperit acum: temperatură uimitoare înregistrată în interiorul acestuia

ACTUALITATE
Cel mai rece nor din lume, descoperit acum: temperatură uimitoare înregistrată în interiorul acestuia

Oamenii de știință au făcut o descoperire fascinantă. Este vorba despre un nor de furtună format deasupra Pacificului în 2018. Norul a reușit să atingă o temperatură record, fiind cel mai rece element de acest tip din lume.

Temperatura înregistrată de echipamente a fost de minus 111 grade Celsius. Astfel, acesta e mai rece decât orice nor de furtună măsurat anterior.

Furtunile și ciclonii tropicali, o furtună circulară de joasă presiune, pot atinge altitudini foarte mari – până la 18 kilometri de sol – unde aerul este mult mai rece, potrivit unui comunicat al Centrului Național pentru Observarea Pământului din Marea Britanie. Dar această nouă temperatură este la un alt nivel.

Temperatura înregistrată a fost cu aproximativ 30 de grade Celsius mai mică decât în cazul altor nori de furtună. Temperatura a fost înregistrată și preluată de un senzor infraroșu la bordul satelitului NOAA-20 al SUA care orbitează planeta.

Furtuna s-a întins pe aproape 400 de kilometri în sudul insulei Nauru din sud-vestul Pacificului în data de 29 decembrie 2018, temperatura norilor acesteia fiind înregistrată de un senzor cu infraroșu aflat la bordul satelitului NOAA-20 care orbitează în jurul Pământului.

„Această furtună a atins o temperatură fără precedent care împinge la limită capacitatea de măsurare actuală a senzorilor sateliților meteo.”
Simon Proud, cercetător la Universitatea Oxford și autorul principal al studiului

Aceste temperaturi foarte scăzute devin tot mai frecvente

Cercetătorul atrage atenția asupra că, în ultima perioadă, astfel de fenomene sunt tot mai frecvent întâlnite.

Înmulțirea acestor tipuri de furtuni nu sunt o veste bună pentru pământeni, spun oamenii de știință. „Furtunile cu nori mai reci tind să fie mai extreme și mai periculoase pentru oamenii de la sol, din cauza grindinei, fulgerelor și vântului”, explică cercetătorii.

Din păcate, fenomenul necesită noi studii, fiindcă, pentru oamenii de știință, încă nu este clar de ce aceste temperaturi mai scăzute în norii de furtună devin din ce în ce mai frecvente.