15 feb. 2021 | 12:58

Cel mai ambițios proiect NASA: de ce vrea sere construite pe orbita Pământului

ACTUALITATE
Cel mai ambițios proiect NASA: de ce vrea sere construite pe orbita Pământului

Compania spațială privată Nanoracks a semnat recent un acord cu investitorii din Emiratele Arabe Unite pentru a construi sere orbitale și pentru a cultiva culturi extrem de rezistente în spațiu.

Sună ca o idee neobișnuită, cel puțin. Dar CEO-ul Nanoracks, Jeffrey Manber, a declarat pentru Space.com că este de părere că orice cultură capabilă să supraviețuiască extremelor vieții în spațiu ar putea face un drum lung spre soluționarea crizelor de securitate alimentară de pe Pământ. Și a indicat dovezi științifice care susțin această ipoteză.

De ce să construim sere în spațiu?

Viziunea lui Manber nu este neapărat să cultive recolte în spațiu pentru a hrăni oamenii de pe Pământ, ci mai degrabă să reproducă noi soiuri mutante care ar putea să înflorească în condiții dure și neobișnuite aici pe Pământ. Acesta ar fi un obiectiv previzibil, pe măsură ce comunitatea globală luptă cu schimbările climei.

„Prin mutațiile ADN care apar în spațiu și prin selecția și reproducerea ulterioară, am creat soiuri care au randamente mai mari, profiluri nutriționale mai bune și rezistență la boli și, de asemenea, necesită mai puțină apă sau tolerează temperaturi mai ridicate”, a declarat pentru Space.com Liu Luxiang, cercetător la Institutul de Științe a Culturilor din Academia Chineză de Științe Agricole, care lucrează la culturi mutante crescute în spațiu.

De aceea, anul acesta, Nanoracks speră să lanseze un centru orbital StarLab Space Farming Center care să servească drept seră și centru de cercetare în care să poată crea aceste legume “mutante”.

„COVID și schimbările climatice chiar ne-au deschis ochii asupra fragilității securității alimentare atât în ​​lumea în curs de dezvoltare, cât și în cea dezvoltată”, a declarat Manber pentru Space.com. „Credem că există o cale de cercetare, în care spațiul ar putea fi una dintre soluțiile care contribuie la modul în care putem depăși schimbările climatice și pericolele crescânde ale climatului de pe Pământ”.

Marea întrebare, desigur, este dacă o seră orbitală va crește soiuri de produse alimentare mai dure decât ingineria genetică de aici pe Pământ.