22 apr. 2021 | 19:47

Cea mai râvnită destinație turistică de români vrea taxiuri fără șofer până în 2030

ACTUALITATE
Cea mai râvnită destinație turistică de români vrea taxiuri fără șofer până în 2030

Dubaiul este una dintre destinațiile foarte râvnite de turiștii români. Până la finele deceniului, însă, cine va vizita orașul va avea parte de o surpriză de proporții.

Autoritățile din Dubai plănuiesc ca, până în 2030, o bună parte dintre călătoriile în interiorul orașului să fie efectuate cu mașini „fără șofer”. Compania de vehicule autonome Cruise, susținută de General Motors, va lansa primul său serviciu internațional de robotaxi în Dubai, având în plan să aibă până la 4.000 de vehicule în funcțiune până în 2030.

Concret, orașul își dorește ca 25% din toate călătoriile din Dubai să fie efectuate prin mijloace de transport „fără șofer” până în 2030.

Mașinile fără șofer cresc siguranța rutieră, spun oficialii din Dubai

Oficialii implicați în acest proiect sunt de părere că vehiculele autonome contribuie la creșterea siguranței rutiere. Potrivit explicațiilor acestora, autovehiculele contribuie la creșterea nivelului de siguranță a circulației pe drumuri, deoarece eroarea umană este principala cauză a peste 90% dintre accidentele rutiere.

De asemenea, se remarcă prin faptul că sunt vehicule electrice ecologice capabile să deservească un segment mare de clienți, în special categoria persoanelor în vârstă, rezidenți și proprietari.

În august 2020, autoritatea rutieră și de transport din Dubai (RTA) și serviciile de navigație aeriană din Dubai (DANS) au semnat un memorandum pentru a face schimb de expertiză cu privire la vehiculele aeriene autonome. Memorandumul a urmat legislației introduse în februarie 2020 care facilitează testarea vehiculelor fără șofer pe drumurile emiratului.

Se așteaptă ca orașul să fie platforma de lansare pentru taxiurile aeriene comerciale, cu servicii care vor începe până în 2022. În vecinătatea Abu Dhabi, transportul fără șofer este, de asemenea, testat.

Șefii din instituțiile responsabile cu transportul au susținut că taxiurile fără șofer vor fi introduse în acest an, prima fază a proiectului urmând să includă trei vehicule cu conducere automată care oferă servicii de transport gratuite de la hoteluri, restaurante, centre comerciale și birouri la Yas Mall.