Cea mai radicală schimbare în educație pentru acești elevi. Cum recuperează materia?

Cea mai radicală schimbare în educație pentru acești elevi. Cum recuperează materia?

Fără îndoială că digitalizarea este calea de viitor în jurul căreia se va construi societatea, împreună cu toate sistemele sale, inclusiv cel educațional. În acest sens, au apărut deja semnale că școala nu va mai fi în viitorul apropiat așa cum o știam cu toții până de curând. Digitalizarea vine acum ca o soluție optimă pentru a recupera pierderile suferite de elevi în timpul pandemiei.

Pandemia de coronavirus a scos la iveală imposibilitatea sistemului de învățământ de a face față în situații dificile și pline de provocări, dar și inadaptabilitatea lui la condițiile secolului în care trăim, în condițiile în care nici acum multe școli nu au contexiune la internet, iar copiii par condamnați la o viață cu oportunități limitate de dezvoltare.

Elevii claselor 0-8 vor putea recupera materia pierdută datorită digitalizării

În acest context, două companii din România, Narada şi Global Vision, lansează o inițiativa ce prevede digitalizarea a integrală a materiei pentru clasele 0 – 8, pentru a-i ajuta pe elevi să recupereze într-un timp cât mai scurt materia pierdută în ultimul an.

Cele două companii sunt de părere că educația din România, în special sectorul remedial, au nevoie de intervenții de urgență, în condițiile în care rata analfabetismului funcțional riscă să crească cu încă 10 procente, peste nivelul deja îngrijorător de 42%.

De altfel, bugetul învățământului românesc, cel mai mic din Uniunea Europeană, reprezintă un alt motiv pentru care e nevoie de măsuri ferme pentru viitorul copiilor.

„Scenariile în care a funcţionat învăţământul din cauza pandemiei de coronavirus au condus nu doar la imposibilitatea unui număr important de elevi de a frecventa şcoala online, ci şi la pierderea cunoştinţelor neconsolidate. An de an, 9 din 10 profesori dedică o lună recapitulării materiei anului precedent, după perioada vacanţei de vară”, transmit cele două companii.

Potrivit acestora, efectele nefrecventării școlii pot avea consecințe iremediabile și de durată pentru parcursul educațional al copilului. Frecventarea discontinuă şi absenteismul de la cursuri pe o perioadă de 6 până la 12 luni au ca rezultat o scădere a nivelului de pregătire cu până la 2 ani sub nivelul clasei urmate.

Elevii vor putea recupera materia până la începutul nolui an școlar

Prin urmare, cele două companii își propun ca, până la începutul noului an școlar, să digitalizeze întreaga materie pentru clasele primare şi disciplinele de bază din ciclul gimnazial să fie disponibile elevilor şi profesorilor în format digitalizat. Deja, până la această ora, a fost digitalizat aproape un sfert din curriculum.

„Prin această acţiune urmărim diminuarea consecinţelor negative cauzate de lipsa accesului la educaţia online sau accesul discontinuu. Totodată acest task force poate contribui la îmbunătăţirea skill-urilor profesorilor implicaţi în a deveni formatori de resurse educaţionale deschise. Până în acest moment au fost realizate aproape 2000 de lecţii şi teste, ceea ce reprezintă 20% din curriculum, care ne aşteptăm să fie acoperit complet prin conţinut digitalizat până la începutul anului şcolar viitor”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.

Important de menționat este că la acest procedeu iau parte profesori, care urmăresc îndeaproape procesul de digitalizare.

 „Pentru elevii din România, cu atât mai mult pentru cei 168.000 de elevi care au avut acces discontinuu la şcoala online, educaţia remedială reprezintă urgenţa majoră. Într-un astfel de context, Narada cu sprijinul Global Vision, prima companie care a venit în întâmpinarea iniţiativei noastre, articulează comunitatea de profesori, un task force ce este parte integrată a celei mai ample intervenţii ce va viza educaţia remedială de la nivel naţional. Acest task force este format în prezent din 35 de profesori, iar în perspectiva următoarei luni vom recruta alte 10 cadre didactice cu iniţiativă şi dorinţă de a contribui la mai bine în educaţie”, mai spune Andra Munteanu.

Citește și: