25 oct. 2021 | 13:50

Cea mai mare bucurie a românului de rând va deveni un lux: și asta se scumpește

ACTUALITATE
Cea mai mare bucurie a românului de rând va deveni un lux: și asta se scumpește

Scumpirile sunt la ordinea zilei în România și, de altfel, în întreaga regiune, care se confruntă în special cu facturi mai piperate, combustibil la preț mai mare și alimente din ce în ce mai costisitoare. Din nefericire, lanțul scumpirilor nu se oprește aici și ne va fura și cea mai mică și comună bucurie pe care o avem.

Pentru majoritatea românilor, cea mai mare bucurie și cel mai așteptat moment de relaxare constă în petrecerea unei seri liniștite, în fața televizorului sau laptop-ului. Atmosfera perfectă e completată de mâncare comandată la restaurantele preferate și rețeta unei seri pe cinste este asigurată.

Și această bucurie va dispărea

Trebuie să știi că, de acum încolo, pentru un astfel de moment va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar.

Analiștii economici anticipează un val de scumpiri la mâncarea comandată. Practic, va deveni un lux în adevăratul sens al cuvântului să-ți permiți acest lucru.

Tendința este una globală, avertizează experții, care spun că nu e vorba doar de scumpiri în România, ci la nivelul întregii lumi. De exemplu, inflația în SUA a crescut în septembrie la 5,4%, scumpindu-se toate produsele alimentare, în special carnea, ouăle, lactatele. Acestea sunt, din nefericire, și cele mai utilizate produse în alimentație.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv și a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, influenţat de scumpirile la cereale şi uleiuri vegetale, a anunţat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.

Preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar şi a cererii mari venită din China.

Avansul preţurilor la cereale a dat creșterea din ultima lună. Prețurile au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august. În cadrul acestei categorii, preţurile la grâu au fost în frunte, cu un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, citat de aceeași sursă.