25 feb. 2021 | 16:06

Ce trebuie să știi dacă vrei concediu în străinătate: acestea sunt țările care ar vrea pașaport de vaccinare

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi dacă vrei concediu în străinătate: acestea sunt țările care ar vrea pașaport de vaccinare

Se tot vorbește la nivelul UE și nu numai despre introducerea unui pașaport de vaccinare. Cu alte cuvinte, ți-ai putea petrece concediul într-o țară străină doar dacă faci dovada că te-ai vaccinat.

Despre introducerea unui pașaport de vaccinare se vorbește tot mai apăsat în interiorul UE. Este o presiune pentru grăbirea discuțiilor și ajungerea cât mai rapidă la un rezultat și din partea Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), cea care reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

IATA a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale. Doar că guvernele statelor-membre trebuie să fie de acord.

Ce e un pașaport de vaccinare

IATA insistă pentru introducerea unui pașaport de vaccinare, care le-ar permite pasagerilor vaccinați să călătorească în străinătate și să nu mai fie nevoiți să stea în carantină la intrarea sau ieșirea dintr-o țară. E motivul pentru care mulți se feresc acum să călătorească sau aleg să meargă doar în țările permisive din acest punct de vedere.

Are, așadar, de suferit și turismul. Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.

„Avem nevoie de un plan pentru redresare.  Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.  Se pare că doar Marea Britanie ar fi încercat să grăbească aceste discuții.

Care-s țările dispuse să accepte acest pașaport

Datorită faptului că britanicii s-au arătat mai permisivi, rezervările pentru vacanţe au explodat în Regatul Unit după ce autorităţile au anunţat că din mai ar putea fi reluate călătoriile internaţionale, în funcţie de evoluţia pandemiei. Ar fi, așadar, și-n interesul mai multor țări care se bazează pe turism, în special cele din sud, care se pregătesc pentru concediile de vară.

Luna trecută, Grecia a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE.   În afară de asta, Grecia a semnat un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.

În interiorul UE, însă, nu s-a ajuns la o poziție comună.

Discuții fără consens

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de Externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.

Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.   Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.

Şi Suedia vrea să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate antiCOVID Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.   În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină.

Franța nu s-a decis și ar înclina să refuze.Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei.

„Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea”, a declarat în ianuarie ministrul Sănătăţii, Olivier Veran.

De asemenea, și Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată.

La nivelul UE, se vaccinaseră până miercuri 10 februarie, cu cele două doze,  cel puţin 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populaţie, conform datelor oficiale naţionale colectate şi sintetizate de AFP.   Cel puţin 12,8 milioane de oameni – 2,8% din populaţia Uniunii – primiseră cel puţin o doză, care asigură o imunitate parţială la coronavirus.