Ce surprize neplăcute ne așteaptă, de la climă, în următorii ani: va dispărea zăpada

Ce surprize neplăcute ne așteaptă, de la climă, în următorii ani: va dispărea zăpada

Schimbările climatice se vor resimți din ce în ce mai profund, în viitorul apropiat. Climatologii vin cu predicții îngrijorătoare, care arată cât de diferită va fi viața în România, în următorii ani.

Din nefericire, omenirea nu reușește să își schimbe fundamental comportamentul în raport cu mediul înconjurător, iar amprenta noastră continuă să îi dăuneze acestuia tot mai mult.

Chiar dacă, pe agenda publică a celor mai puternice ONG-uri și instituții de stat apare clima ca fiind urgența zero, pașii pe care îi face omenirea către un comportament responsabil sunt încă prea mici pentru a mai schimba răul pe care deja l-am făcut.

Așa se face că, în următorii ani, ne așteaptă schimbări importante.

Ce se va întâmpla, mai exact, în viitorul apropiat

Potrivit experților climatologi, pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4 ° C în cel mai pesimist scenariu (SSP2 RCP 8.5).

Diferențe climatice mari sunt așteptate de la mijlocul secolului XXI către sfârșitul său. Pentru scenariul pesimist (SSP5 RCP 8.5), creșterea medie a temperaturii pentru România poate atinge aproximativ 8 ° C în lunile de vară (august).

Numărul de zile cu precipitații abundente are o tendință crescătoare, simultan cu tendința descrescătoare a numărului de zile cu precipitații, ceea ce indică o creștere a intensității precipitațiilor. Pentru viitorul apropiat (2021-2050) vom observa o reducere medie a cantității lunare de precipitații de până la 18 % în timpul verii, în cel mai pesimist scenariu (SSP2 RCP 8.5). Acestea se vor reduce drastic însă pentru perioada 2061-2090, cu până la 33%, comparativ cu intervalul 1961-1990.

Dispare zăpada, avertizează experții. Grosimea stratului de zăpadă descrește semnificativ pe regiuni întinse din centrul, vestul și nordul țării. Tendințe descrescătoare ale grosimii stratului de zăpadă sunt de asemenea prezente, pe areale mai mici, în unele regiuni din sudul și estul României.

Cantitățile medii sezoniere de zăpadă vor scădea puternic pe întreg teritoriul României. Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80% (comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001) în regiuni din vestul, centrul și sudul României. În munți, reducerea este mai mică, variind de la 60% la 80% la sfârșitul secolului XXI, în condițiile scenariului pesimist.

Citește și: