Ce se întâmplă cu comercializarea țigărilor către minori, în România: proiectul PNL care șochează
Imaginea PNL în România începe să aibă din ce în ce mai mult de suferit, după ce un deputat al formațiunii a încercat să ”îndulcească” pedepsele pentru firmele care vând țigări minorilor.
În timp ce Europa luptă să reducă la minim expunerea minorilor la țigări și alte produse din același spectru, România merge în direcția opusă, în frunte cu deputatul PNL Florin Roman. Oficialul tocmai a depus un proiect legislativ menit să reducă semnificativ pedepsele aplicate celor care vând țigări minorilor.
Cei de la Hotnews au analizat proiectul legislativ și au desprins punctele esențiale. Concret, cea mai dură sancțiune pe care o vor risca magazinele care vând țigări minorilor va fi suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile, în loc de închiderea activității, așa cum prevede legea în prezent. În expunerea de motive a proiectului de lege nu apare nicio explicație pentru îndulcirea sancțiunilor. Dimpotrivă, deputatul PNL deplânge „recrudescența consumului de tutun de către minori, cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun”.
Astfel de proiecte care maschează facilitarea fumatului în rândul minorilor sunt foarte comune în SUA, unde o întreagă industrie de lobby este finanțată de așa numitul Big Tobacco, grupul celor mai importanți producători de țigarete. O practică similară nu era foarte comună sau evidentă în România, până acum.
Ca referință, deputatul PNL scrie în expunerea de motive a proiectului legislativ că „în contextul actual, în care marea majoritate a tinerilor elevi de liceu, dar și de gimnaziu, își desfășoară activitatea școlară în mediul online, iar părinții lor nu pot urmări, din motive obiective, petrecerea timpului liber al copiilor, se constată un fapt îngrijorător, care ia amploare de la o zi la alta: mulți tineri își petrec timpul liber în localuri publice unde se comercializează, printre altele, produse alcoolice sau din tutun și, mai grav, consumă astfel de produse, deși legislația în vigoare interzice acest lucru, atât pentru comercianți, cât și pentru minori.”
Dacă nu ai ști, ai crede că oficialul este cât se poate de bine intenționat. În expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Florin Roman se menționează, „recrudescența consumului de tutun de către minori este cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse: 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicați să cumpere țigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar țigări la bucată, deși acest lucru este interzis.”
Partea problematică a documentului iese la iveală când te uiți la sancțiuni. Acestea nu doar că nu fac viața mai dificilă celor care vând țigări minorilor, dar îi ajută să fie mai relaxați atunci când o fac. Dacă va deveni lege, cea mai dură sancțiune prevăzută în acest moment în lege, închiderea unităților comerciale care vând țigări minorilor și sunt prinse cu mai multe astfel de abateri, este îmblânzită semnificativ. Ea ar urma să fie înlocuită cu suspendarea activității pentru 30 de zile, potrivit proiectului de lege depus de Florin Roman la Parlament.
„La art. 10, alineatul (3), după litera b se introduce o nouă literă, litera c) cu următorul cuprins:
c) Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin (6^1) se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.”
Actuala formă a Legii nr. 349/2002 poate fi consultată aici, în timp ce modificările inițiate de deputatul PNL Florin Roman pot fi consultate aici.
Reacțiile nu au întârziat să apară. „Deputatul Florin Roman, care a blocat legea restricționării publicitații la tutun încălzit pentru minori, lovește din nou și inițiază un proiect de lege prin care elimină sancțiunea cea mai dură în cazul vânzării tutunului către minori. Dacă vând țigări copiilor noștri, vânzătorii riscă o suspendare de 30 de zile în loc să fie închiși. Atât, 30 de zile de pauză, de parcă viețile copiilor noștri se dau pe un pachet de țigări”, afirmă reprezentanții Inițiativei 2035 fără tutun, condusă de Ramona Brad.
„O mostră de perversitate extremă din politica românească”, astfel a clasificat ea proiectul de lege inițiat de Florin Roman. „Domnilor Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ludovic Orban și doamna Anca Dragu, vă rugăm să ne sprijiniți să oprim acest abuz – toată Europa se luptă să elimine fumatul și să-și protejeze copiii de tutunul încălzit și vaping, să nu fim noi țara care face exact invers”, este mesajul ONG-ului la adresa autorităților de la București.