28 dec. 2021 | 14:58

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu turismul românesc în 2021 și de ce acest sector are cel mai mult de suferit

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu turismul românesc în 2021 și de ce acest sector are cel mai mult de suferit

Fără îndoială, unul dintre cele mai afectate sectoare economice, în contextul pandemiei de coronavirus, este cel turistic.

Afacerile în turism sunt victimele colaterale ale acestei conjuncturi globale total nefavorabile, dar în România, sectorul a fost pus la pământ, în ultimii doi ani și de fenomene preexistente, care s-au acutizat în ultima perioadă. Vorbim, de exemplu, pe lângă criza sanitară și restricțiile impuse de autorități cu scopul de a limita răspândirea virusului în colectivitate, și despre o criză acută de forță de muncă.

Încă de dinaintea izbucnirii momentului Covid-19, operatorii din turism trăgeau semnale de alarmă peste semnale de alarmă cu privire la faptul că se confruntă cu deficit de personal.

Joburile în turism nu sunt foarte atractive, din cauza faptului că industria ospitalității oferă, în general, cele mai mici salarii, iar angajații reușesc să-și rotunjească veniturile doar datorită așa-numitului bacșiș. Odată cu venirea pandemiei și cu impunerea restricțiilor asupra funcționării acestor tipuri de afaceri, majoritatea oamenilor nu au văzut altă soluție decât demisia. Prin urmare, patronii s-au văzut puși în fața unei crize de forță de muncă și mai acute.

Cu toate aceste probleme, ca prin minune, turismul a înregistrat cifre bune în 2021

Față de 2020, turismul s-a ridicat, după cum arată cifrele oficiale, chiar dacă sectorul a avut de suferit și de pe urma suspendării acordării voucherelor de vacanță.

Conform unei analize Agerpres, situaţia pandemică a determinat românii să-şi petreacă sărbătorile de Paşti şi 1 Mai în ţară, unde numărul turiştilor în hoteluri şi pensiuni a fost de circa 300.000, dublu faţă de un an normal, potrivit declaraţiilor acordate AGERPRES la finalul lui aprilie de un reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Românii au un mare apetit de a călători de Paşti şi 1 Mai, dar din păcate acum sunt multe restricţii, multe ţări pe lista galbenă. Astfel că, faţă de anii trecuţi, s-au orientat în principal către turismul intern, unde totul este sigur, în sensul că nu avem lockdown şi s-au mai ridicat restricţiile”, arăta oficialul.

Potrivit acestuia, românii aleg destinaţii turistice din întreaga ţară, în special pensiunile rurale, staţiunile montane şi cele balneare, precum şi Delta Dunării.

„Pensiunile şi hotelurile din ţară au un grad ridicat de ocupare. Dacă, într-un an normal, aveam în jur de 100.000 – 150.000 de turişti români prin ţară, estimez că anul acesta numărul va fi dublu, deci vom ajunge la 200.000 – 300.000 de turişti în structuri de cazare, dar e greu de estimat, pentru că mulţi merg pe cont propriu”, a explicat el.

„Mii de turişti români se vor duce în Egipt de Paşti, cum nu s-a întâmplat niciodată. Sunt aproape zilnic 10 curse charter, de dimineaţă până seara, din mai multe oraşe. Preţurile sunt foarte bune pentru all inclusive, situaţia este stabilă acolo şi cer doar test PCR. Un cuplu plăteşte în medie, cu tot cu zbor, între 700 şi 1.000 de euro pentru o săptămână”, a arătat reprezentantul ANAT.