23 mart. 2021 | 13:21

Câți români dețin un smartphone și cât durează până trec la un model mai nou

ACTUALITATE
Câți români dețin un smartphone și cât durează până trec la un model mai nou

E greu să găsești pe cineva în zilele noastre fără un smartphone. Asta și pentru că mai toate telefoanele deținute în România sunt, de fapt, inteligente.

În zilele noastre, e greu să mai faci diferență între telefon și telefon inteligent. Pentru că, de fapt, nu prea mai există nimeni care să dețină un telefon vechi, cu butoane sau clapetă. Un raport Hootsuite arată că la noi în țară există peste 26 de milioane de conexiuni mobile, adică 135,6% raportat la populația țării.

Asta înseamnă că mulți dintre români dețin, de fapt, mai multe telefoane.  De asemenea, datele arată că 97% dintre români utilizează un smartphone.

După câtă vreme își schimbă românii telefonul

Un sondaj derulat pe website-ul Telekom Romania în perioada 10-11 martie 2021, la care au participat 9.905 respondenți, brandul de telefoane mobile utilizat de majoritatea clienților Telekom este Samsung, care a înregistrat peste jumătate din totalul opțiunilor exprimate (58,5%). Pe poziția a doua se află Huawei, cu un procent de 20,9%, urmat de Apple cu 9,7% dintre preferințe și Xiaomi cu 4,2% voturi.

De asemenea, la categoria „Alte branduri de telefoane utilizate”, care a înregistrat un procent de 6,7%, clienții Telekom au indicat Nokia, Motorola, Oppo, HTC, LG, Allview, Asus, iHunt, Sony, Alcatel, Lenovo. Când vine vorba de perioada de utilizare a dispozitivelor mobile, peste 40% dintre respondenți au precizat că
dețin actualul telefon de doi ani sau mai mult.

Frecvența cu care apar noi modele de telefoane, atractivitatea noilor funcționalități, dar și ofertele producătorilor și operatorilor ar putea fi principalii factori care stau la baza deciziei de a achiziționa un nou dispozitiv. Studii recente arătau că în România există, de asemenea, aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite și care zac probabil abandonate prin casele oamenilor.

Numărul e chiar mai mare decât populația oficială a țării. Acest lucru plasează România pe locul 9, între cele 27 de țări analizate (24 din Europa plus Canada, SUA și Noua Zeelandă).

Sondajul online a fost derulat anonim în perioada 10-11 martie 2021, la care participarea a fost deschisă oricărui vizitator al website-ului său, fără nicio cerinţă de identificare a persoanei, locaţiei, vârstei sau oricărui alt indicator demografic, care să ofere o indicaţie de eşantion reprezentativ.