Câți dintre noi ne vom achiziționa o mașină electrică: interesul, mai mare decât ai crede

Câți dintre noi ne vom achiziționa o mașină electrică: interesul, mai mare decât ai crede

În ultima vreme, interesul pentru mașinile electrice a crescut. Asta se întâmplă atât la nivel mondial cât și european.

Departamentul de strategie globală din reţeaua PwC a realizat un sondaj pentru a vedea în ce măsură există interes pentru mașinile electrice. Astfel că, potrivit lor, aproximativ 55% dintre consumatorii europeni intenționează să își cumpere o mașină electrică. 100% dintre managerii de flote auto doresc ca în următorii 2 ani să achiziționeze un astfel de vehicul.

„Vânzările de vehicule electrice ar putea atinge 23% din totalul vânzărilor de mașini noi până în 2024, pe cele mai importante șase piețe din Europa (Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania și Elveția), evoluție impulsionată de mașinile cu baterii”, declară autorii sondajului.

Potrivit lor segmentul de flotă va rămâne cel mai atractiv. Acesta înregistrând o cotă de 55% din totalul pieței de mașini electrice. Criteriile de bază care au stat la decizia de achiziționare a vehiculelor electrice sunt imaginea companiei, stimulentele fiscale și reducerea amprentei de carbon.

Se preconizează că, în următorii doi ani, companiile mari vor deține cele mai mari flote de mașini electrice. Alături de ele  și firmele medii vor înregistra cea mai mare creștere. „În ultimii ani consumatorii din Europa au început să devină din ce în ce mai preocupați de protejarea mediului ceea ce a dus și la creșterea interesului pentru mașinile nepoluante.

Astfel, piața auto are șanse să se redreseze, după criza sanitară, și printr-o orientare mai mare către vehiculele electrice, mai ales că multe state susțin achiziția de mașini electrice și hibride prin stimulente financiare care ajung să reprezinte până la o treime din prețul de vânzare cu amănuntul al acestora pe unele piețe”, spune Daniel Anghel, Partener, Lider pentru industria auto.

Care este interesul românilor față de mașinile electrice?

În România autoritățile sprijină achiziția de vehicule nepoluante. Programul Rabla Plus oferă un tichet ecologic de 45.000 lei pentru cumpărarea unei mașini exclusiv electrice. Pentru achiziția unui autovehicul hibrid, se dau tichete valorice de 20.000 lei.

Așadar, potrivit sondajului, factorii care influențează achiziția unei mașini cu baterii electrice sunt: economia de combustibil, impactul asupra mediului și posibilitatea de a încărca mașina acasă. Odată cu asta , evident că se va contura și o piață a mașinilor electrice second hand.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: