Câte măști neconforme ar fi ajuns, de fapt, în România: cifrele sunt îngrijorătoare
La nivel european sunt emise mai multe alerte de măști neconforme și multe dintre aceste produse au ajuns la vânzare și-n România.
De la debutul pandemiei, mulți au căutat să se îmbogățească peste noapte și s-au apucat să fabrice măști de protecție. Dincolo de cele medicinale, recunoscute și omologate de experți, pe piață se găsesc și produse neconforme, cu diverse defecte și care nu respectă reglementările în vigoare.
Multe dintre ele au ajuns la vânzare și-n România. Prin sistemul de alertă rapidă europeană a fost emisă încă o notificare în acest sens, potrivit InfoCons. În total, până acum, au fost semnalate 158 de tipuri de măști neconforme.
Mai multe alerte de măști neconforme. Unele e posibil să fi ajuns și-n România
Potrivit InfoCons, alertele pentru cele 6 tipuri de măști neconforme au venit din Estonia, Letonia și Luxemburg. În multe dintre cazuri, produsele poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate de organismul european competent ca echipament de protecție. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare.
De asemenea, alte produse nu-s conforme cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardele europene relevante. În cazul altor produse, s-a constatat că se promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.
În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Alertele emise sunt de găsit pe site-ul InfoCons.
De precizat că multe dintre aceste măști e posibil să fi ajuns și-n România. ANPC susținea că e foarte greu pentru consumatori să-și dea seama ce e conform și ce nu, dar există câteva lucruri la care trebuie să te uiți pe etichetă. Cu puțină răbdare, îți poți da seama dacă îți achiziționezi ceva ce te protejează împotriva noului tip de virus. Unele au deficiențe minore – de exemplu, nu sunt etichetate corect, explica recent Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.
Dacă ai suspiciuni că ai cumpărat ceva ce nu te protejează, cel mai bine ar fi să te adresezi imediat ANPC. De asemenea, e bine să păstrezi și bonul fiscal pentru a fi sigur că-ți poți justifica achiziția. E responsabilitatea vânzătorului să se asigure că măștile respectă normele de etichetare și de calitate pentru a putea fi vândute, doar că nu toți fac asta.