Cât te costă să traversezi strada cu ochii în telefon: amenda care îți arată că așa nu se mai poate

Cât te costă să traversezi strada cu ochii în telefon: amenda care îți arată că așa nu se mai poate

Se vehiculează de mult timp o lege care să sancționeze traversarea străzilor cu ochii în telefon, iar acum se pare că este aproape gata.

Un nou proiect de lege care ar urma să se materializeze în perioada următoare definește o serie de potențiale sancțiuni pentru persoanele care nu sunt atente la trafic atunci când trec strada. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne. Scopul, dacă nu era evident, ține de prevenirea numărului de accidente rutiere.

Inițiativa vine după, conform statisticilor interne ale MAI, numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ. Mai exact, în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave, dintre care 457 de oameni au murit, iar alte 1.272 au fost răniți. Cauza principală, arată MAI, a fost traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni.

Proiectul de lege reglementează interdicția pietonilor de a traversa un drum public în timp ce sunt ancorați într-o activitate menită să-i distragă, precum utilizarea telefonului. Astfel, se dorește ca pietonii să nu mai facă absolut nimic altceva dacă decid să traverseze strada.

„În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în documentul aflat momentan în stadiu de proiect. 

MAI susține că folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește, ascultă muzică, se scriu mesaje sau se folosesc hărți influențează capacitatea de atenție a pietonului pe zebră. Mai ales când discută la telefon, în opinia Ministerului, un pieton merge mecanic, automatizat, fără să conștientizeze locul efectiv de traversare.

”În contextul necesității existenței acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudență în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.” este paragraful care legiferează sancționarea trecerii străzii atunci când stai cu ochii în telefon sau asculți muzică la căști.

Citește și: