Cât te costă like-urile de pe Facebook la locul de muncă: decizia CEDO pe care trebuie să o știi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus marți o sentință despre care ar trebui să știe orice român angajat, care are conturi pe platformele de socializare.
Potrivit deciziei CEDO, un angajat nu poate fi cercetat disciplinar dacă apreciază postări distribuite de altcineva pe o reţea de socializare. CEDO susține că angajatul în cauză nu poate fi cercetat disciplinat pe motiv că aceste acțiuni ar duce la perturbarea ordinii şi liniştii la locul de muncă.
Aprecierile pe care un angajat le face (prin like-uri) sunt o forma a libertății sale de exprimare, mai susține CEDO.
Întregul proces a plecat de la o angajată a Ministerului Educației din Turcia. Aceasta aprecia diverse postări de pe rețelele de socializare, cum ar fi încurajările la protest împotriva autorităților și practicilor acestora, despre care în articolele respective se spunea că sunt abuzive.
Din cauza like-urilor, angajata a fost concediată
Astfel, angajata a ajuns să fie cercetată disciplinar, în 2016, iar în urma cercetării s-a dispus ca aceasta să fie concediată.
Primul pas pe care angajata l-a făcut împotriva măsurii a fost să se adreseze unei instanțe de judecată. Magistrații nu i-au dat dreptate, stabilind că like-ul dat unei postări de pe Facebook nu poate fi acoperit de libertatea de exprimare prevăzută de drepturile omului, iar conținutul materialelor apreciate de femeie ar fi dus la perturbarea ordinii şi liniştii la locul de muncă.
Femeia nu a renunțat și s-a adresat la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus cu totul și cu totul altceva. Magistrații CEDO susțin că like-urile date anumitor postări sunt manifestări ale libertății de exprimare. Totuși, CEDO nu s-a pronunțat și asupra conținutului materialelor respective.
De altfel, magistrații CEDO consideră decizia Ministerului de a o concedia pe femeie, ca fiind „fără îndoială o sancţiune extrem de severă”.
În urma deciziei CEDO, femeia va primi daune morale în valoare de 2.000 de euro de la instituția care a concediat-o pe motiv că a apreciat în spațiul virtual niște postări pe care autoritățile le considerau periculoase pentru ordinea și disciplina la locul de muncă.