Cât de utilă este vaccinarea pe termen lung, de fapt: ultimele studii, optimiste

Cât de utilă este vaccinarea pe termen lung, de fapt: ultimele studii, optimiste

Noi cercetări desfășurate de oamenii de știință dezvăluie care e durata valabilității imunității organismului uman la Covid-19. Potrivit concluziilor a două studii recente, imunitatea ar putea dura un an de zile, sau chiar ar putea fi dezvoltată pe parcursul întregii vieți. Durata sa, dar și eventuala necesitate de a fi administrate rapeluri suplimentare de vaccin, depind de mai mulți factori.

În cadrul celor două studii, cercetătorii au analizat persoanele expuse la virus în anul precedent și ameliorează temerile necesității de a recurge la continue rapeluri de vaccin pentru a menține un răspuns imunitar eficient, conform La Repubblica.

Potrivit studiilor, majoritatea celor care au fost spitalizați pentru Covid și care au fost apoi vaccinați, nu au nevoie de rapeluri suplimentare.

De asemenea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2, vor avea probabil nevoie de injecție, la fel ca și minoritatea celor infectați care, însă, nu au dezvoltat un răspuns imunitar important.

Studiul publicat recent în „Nature” – care s-a bazat pe analiza pacienților bolnavi în anul precedent – celulele care păstrează memoria virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori sunt necesari.

Celălalt studiu – postat online de BioRxiv, un site de cercetare biologică, a constatat că așa-numitele celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin 12 luni după prima injecție cu vaccin.

„Studiile sunt în concordanță cu literatura științifică în curs de desfășurare, conform căreia imunitatea la infecția cu Sars-Cov-2 și vaccinare pare să dureze mult timp”, a declarat Scott Hensley , un imunolog de la Universitatea din Pennsylvania care nu este implicat în cercetare.

Imunitatea e de scurtă durată în cazul coronavirusurilor responsabile de răceli

În cazul coronavirusurilor care produc răceli, imunitatea este de scurtă durată. Dar aceste virusuri s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor. „Motivul pentru care ne infectăm în permanență cu astfel de coronavirusuri comune pe parcursul vieții noastre, poate avea mult mai mult de-a face cu faptul că acești viruși se schimbă tot timpul, mai degrabă decât cu imunitatea”, a spus Hensley.

Celulele de memorie B produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și crescute prin vaccinare sunt atât de puternice încât evită fiecare variantă a virusului, făcând ca rapelul să nu mai fie necesar, explică Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, care a efectuat studiul asupra dezvoltării memoriei celulei B.

„Persoanele care au fost infectate și, apoi, vaccinate au un răspuns nebunesc, o cantitate imensă de anticorpi, deoarece anticorpii lor continuă să prolifereze și mă aștept ca această proliferare să dureze foarte mult timp”, a precizat Nussenzweig.

Cu toate acestea, acest rezultat poate să nu fie ușor de reprodus la subiecții care au primit doar vaccinul, dar care nu au fost infectați cu virusul, deoarece memoria imună rezultată din imunizare este diferită de cea cauzată de infecția naturală, mai atrag atenția oamenii de știință.

Prin urmare, iată că apar vești îmbucurătoare din zona științifică, ce ne alimentează speranțele ca avem șanse reale de a combate această criză sanitară globală, pe care o traversăm de mai bine de un an.

Citește și: