12 nov. 2021 | 14:52

Cât de sigur e să bem apă de la robinet, în România

ACTUALITATE
Cât de sigur e să bem apă de la robinet, în România

Apa este resursa principală a vieții fără de care, fiecare dintre noi, nu ar rezista mai mult de 2-3 zile pe Pământ. De o importanță deosebită nu e doar apa în sine, ci și calitatea ei. E vital ca apa pe care o consumăm să nu conțină microorganisme sau substanțe ce ne pot altera starea de sănătate, în nenumărate moduri. Până aici, cu toții suntem de acord, însă unde găsim apă bună de băut?

Cel mai probabil, răspunsul general valabil este „pe rafturile magazinelor” sau „în fântână, la izvor”. Totuși, ce fac oamenii care nu își permit, din punct de vedere financiar să cumpere apa cea de toate zilele? De asemenea, ce fac aceia care locuiesc la bloc și nu au prin preajmă nici puțuri, nici fântâni, nici izvoare?

Mai există o sursă de apă, aceea de la robinet. Mulți oameni se tem însă de aceasta, afirmând că o folosesc în mâncare, la spălat, dar nu și în consumul curent. Majoritatea celor care au un astfel de comportament susțin că nu au încredere să consume apa de la robinet, deoarece instalațiile sunt vechi, ruginite, neîntreținute de zeci de ani, iar apa conține, în multe dintre cazuri un gust pregnant de clor.

Câtă dreptate au oamenii care se tem să bea apă de la robinet?

Dincolo de opiniile mai mult sau mai puțin avizate ale cetățenilor, cele mai elocvente sunt explicațiile științifice.

De exemplu, referitor la gustul de clor, în toate cazurile, apa pe care o primești la robinet este foarte clorurată. Deși acest lucru îi adaugă un miros specific și un gust deosebit, nu este ceva rău, deoarece clorul este folosit pentru a distruge toate organismele vii din apa menționată pentru a o face sigură.

Unele orașe folosesc mai mult, în timp ce unele trebuie să adauge mai puțin clor pentru a menține apa sigură de băut. Toate acestea sunt controlate de experți, iar cantitatea de clor adăugată nu este dăunătoare pentru organismul uman.

„În general, răspunsul este „DA!” Puteți bea apă de la robinet în orice oraș, oraș sau sat din România, fără să vă faceți griji că veți avea un stomac deranjat sau alte probleme.

Țevile care transportă apa menționată sunt foarte vechi, așa că vă puteți aștepta ca apa dumneavoastră să aibă urme de rugină și diverse alte metale.

Același lucru este valabil și pentru pesticide, nitrați și nitriți – toate acestea fiind de așteptat să se încadreze în limitele de siguranță, dar, în orice caz, ar putea fi încă prezente.

Cu toate acestea, companiile care se ocupă de distribuția apei de la robinet efectuează teste de apă zilnic, astfel încât totul este ținut sub control. Chiar dacă în unele locuri calitatea apei ar putea să nu fie cea mai bună, este totuși sigură de băut”, conform romaniaexperience.

Apa de la robinet și apa îmbuteliată sunt în general comparabile în ceea ce privește siguranța. Deci alegerea robinetului sau îmbuteliat este în mare parte o chestiune de preferință personală.

Dincolo de aspectele medicale, există și un criteriu, la fel de important, legat de gust, miros și comoditate. Mulți români pun mare preț pe mirosul și gustul apei. Deși la Chimie am învățat cu toții că aceasta este inodoră, incoloră și insipidă, apa chiar are gust și miros. Din acest motiv, unii nu se dau în vânt după izul de clor de la robinet și preferă apa îmbuteliată.

De asemenea, nici cu apa îmbuteliată lucrurile nu sunt prea simple, deoarece aroma diferă, de la un producător la altul, susțin finii cunoscători ai apei. Totodată, mai există categoria persoanelor care preferă să înlăture orice pericol și să fiarbă apa de la robinet. Astfel, se asigură că aceasta nu reprezintă niciun pericol infecțios, dar, în cele mai multe dintre cazuri, gustul dobândit nu este unul tocmai plăcut.

Pe de altă parte, dincolo de pericole medicale, de gust sau miros, mai e și criteriul comodității. Mulți oameni susțin că preferă să bea apă de la robinet, deoarece e mai la îndemână. Nu sunt nevoiți să meargă periodic la magazin pentru a se alimenta cu apă, scapă de efortul de o aduce până acasă și evită situațiile în care apa s-ar termina pe neprevăzute și ar rămâne fără principala sursă a vieții.

Ce se întâmplă în alte țări?

În SUA, Food and Drug Administration (FDA) supraveghează apa îmbuteliată, în timp ce Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) reglementează apa de la robinet. Cu toate acestea, folosesc standarde similare pentru asigurarea calității.

Deși, în general, apa pe care o consumăm trece niște teste de siguranță și calitate, fie că vorbim despre apa îmbuteliată sau apa de la robinet, trebuie să știi faptul că există unele persoane pentru care apa de la robinet poate aduce o serie de riscuri. Desigur, nu vorbim despre o regulă generală, dar este posibil, în cazul persoanelor care au un sistem imunitar foarte slăbit, din diverse motive.

Este important de reținut că unii oameni sunt mai vulnerabili la îmbolnăvirea din cauza contaminanților din apa potabilă. Pot face parte din acest grup oamenii care urmează tratamente de chimioterapie, suferă de HIV/SIDA sau dacă au fost supuși, recent, unui transplant. Femeile însărcinate, adulții în vârstă și copiii, de asemenea, pot prezenta un risc mai mare.

Cea mai sigură cale de a consuma apa care ți se potrivește cel mai bine este să discuți cu mediul tău, în cazul în care suferi de anumite afecțiuni sau daca te afli într-o anumită etapă a vieții ce ți-a scăzut puternic sistemul imunitar sau te-a făcut mai vulnerabil în fața potențialilor agenți patogeni.

Doar astfel poți afla dacă ar trebui să iei măsuri de precauție suplimentare, cum ar fi fierberea apei de la robinet sau consumul de apă îmbuteliată.

Prin urmare, înainte de a decide care apă e mai potrivită preferințelor și nevoilor tale, în în calcul, în primul rând, aspecte de ordin medical, după care optează pentru o alegere în funcție de preferințele de tipul gustului sau mirosului.

În cele din urmă, nu uita să consumi regulat apă, aproximativ 2-3 litri pe zi, în funcție de intensitatea activității fizice desfășurate de tine, pentru a evita deshidratarea și, prin urmare, o serie de probleme medicale destul de grave ce pot deriva din aceasta.