21 sept. 2021 | 07:00

Cât de săraci sunt românii, de fapt: salariul minim nu are nicio legătură cu ”un trai decent”. De câți bani ai nevoie în România

ACTUALITATE
Cât de săraci sunt românii, de fapt: salariul minim nu are nicio legătură cu ”un trai decent”. De câți bani ai nevoie în România

Traiul decent în România este un mit pentru un număr record de conaționali. Ca referință, 1,6 milioane de români și familiile lor sunt nevoiți să trăiască din salariul minim de economie, 1380 lei pe lună. Fundația Declic a explicat foarte clar de ce acea sumă este o înjurie la adresa decenței umane.

Nu mai puțin de 1386 de lei net este salariul minim din România. Conform legii, un angajator nu are voie să dea unui salariat mai puțin de atât, iar foarte mulți profită de acest aspect, mai ales în regiunile mai sărace ale țării. Este adevărat că există și firme în care salariul minim este completat de bani dați la negru, dar acea problemă a devenit mai puțin gravă în ultimii ani. Indiferent de particularitățile de fond, însă, acei bani nu doar că nu sunt suficient pentru un trai decent, dar, de cele mai multe ori, nu au legătură cu supraviețuirea, mai ales în contextul creșterii semnificative a facturilor la energie electrică și gaze naturale.

De câți bani ai nevoie să trăiești decent în România

Poate ești surprins de acest detaliu, dar traiul decent este legiferat în România, când vine vorba de banii din spate. Conform legii 174 din 14 august 2020, coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale. Pornind de la acest detaliu legislativ și pentru a ilustra discrepanța fabuloasă comparativ cu salariul minim pe economie, cei de la Declic au făcut un calcul cât se poate de simplu. Îl poți vedea în postarea de Facebook de mai jos.

Conform Declic, ai avea nevoie de 2818 lei pe lună ca să trăiești decent în România. Acești bani sunt împărțiți în felul următor: hrană – 516 lei, îmbrăcăminte – 206 lei, locuință – 944 lei, dotarea locuinței – 109 lei, utilități – 230 lei, igienă/curățenie – 119 lei, transport/servicii – 231 lei, educație/cultură – 45 lei, sănătate – 46 lei, recreere – 117 lei și fond de economii – 256 lei.

În acest context, au făcut și o petiție pe care o poți semna pentru a încuraja autoritățile să mărească salariul minim pe economie. Dacă te încântă premisa, poți accesa linkul aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele