Cât costă să-ți faci un test de anticorpi și cât de relevant e rezultatul

Cât costă să-ți faci un test de anticorpi și cât de relevant e rezultatul

Tot mai mulți români optează pentru a-și efectua teste de anticorpi la Covid-19. Aceste teste sunt realizate la mai multe clinici medicale din țară și arată, spun specialiștii, doar dacă o persoană are anticorpi la noul coronavirus, adică dacă a avut infecția în organism, sau s-a vaccinat, nu arată însă și gradul de imunitate dobândit de acea persoană.

Prețurile la astfel de teste variază în țară, în funcție de clinica aleasă. Cel mai mic preț din țară fiind de aproximativ 100 de lei. Românii trebuie să știe că testele care determină anticorpii IGG arată doar prezența anticorpilor în organism, nu și gradul de protecție în fața unei noi potențiale îmbolnăviri

Potrivit Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, românii trebuie să știe că testele care determină anticorpii IGG arată doar prezența, sau absența, anticorpilor din organism. Anticorpii sunt dobândiți în urmă infecției cu noul tip de coronavirus, dar și prin imunizare.

Acești anticorpi reprezintă un grad de imunitate în față unei noi potențiale infecții, care diferă în funcție de mai mulți factori, de la o persoană la alta. Cu cât numărul anticorpilor este mai mare, cu atât persoana în cauză are șanse mai mici să se reinfecteze.

Testele care determină anticorpii IGG nu arată și cât de protejată e o persoană în fața unei noi infecții cu Sars-CoV2, atrage atenția Virgil Musta, într-o intervenție la Digi24.

Încă nu avem studii suficiente care să ne arate care e nivelul de anticorpi care ne protejează pentru infecția cu SARS-COV-2

Mai mult decât atât, incă nu sunt studii suficiente care să arate pe o anumită metodă standard care e nivelul de anticorpi care ne protejează pentru infecția cu SARS-COV-2, a spus medicul.

„Din păcate, nivelul acestor teste nu e standardizat, de aceea putem ști doar că avem anticorpi, avem o oarecare protecție, nu putem ști gradul de protecție. Metodele pe care le folosesc diferite laboratoare sunt diverse, cu atât mai mult e greu de standardizat acest lucru”.
Virgil Musta

Acesta atrage atenția că testele ne ajută să știm că avem anticorpi, însă nu știm câtă protecție ne conferă, au existat persoane care au făcut boala și aveau anticorpi anti S și totuși s-au reinfectat.

Medicul Virgil Musta spune că au existat cazuri de reinfectare chiar și la pacienții imunizați prin vaccin, însă forma bolii a fost una foarte ușoară, „chiar asimptomatică”.

„Am avut și persoane vaccinate care au făcut boală. Boala făcută după vaccin e însă foarte ușoară, chiar asimptomatică, dar am constatat că nivelul anticorpilor e diferit și infectarea depinde de mai mulți factori, de nivelul de anticorpi, dar și de cuantumul de virus pe care-l inhalăm și cu care ne contaminăm”, a mai spus medicul.

Cât costă un test de anticorpi și unde găsești

Prețul testelor pentru detectarea anticorpilor variază de la clinică la alta. Acestea se situează la valori cuprinse între 94,5 lei și 200 de lei, conform unei analize de piață Agerpres.

Cel mai mic preț la un astfel de test este oferit de clinicile Sante. Un astfel de test costă aici 105 lei, însă, în cazul în care pacientul achită online sau cu un card de fidelitate, prețul scade până la 94,5 lei.

95 de lei este prețul la Lotus Med, în timp ce la clinicile Medlife, acesta costă 120 de lei, la MedSana – 130 de lei, Medicover – 135 de lei, Gral Medical – 140 de lei, Sanador – 150 de lei, Regina Maria – 200 de lei.

De asemenea, familiile care vor să efectueze mai multe teste deodată au la dispoziție și pachete, la anumite clinici. Spre exemplu, la Synevo și Ok Medical se pot efectua doar două teste de anticorpi la pachet (IgG și IgM), prețul pachetului fiind de 145 de lei la Synevo și 240 de lei la Ok Medical.

Atenție: La clinicile Regina Maria și Medicover este nevoie de programare pentru recoltarea până în ora 10:00, la celelalte nefiind necesară programarea.

Citește și: