Cărțile de identitate – radical schimbate. Dispare o informație esențială din buletin

Cărțile de identitate - radical schimbate. Dispare o informație esențială din buletin

Noile cărți de identitate ale românilor vor fi complet schimbate. După cum știm, autoritățile pregătesc deja modificări importante în acest sens, doar că, de curând, a apărut o nouă informație care vizează toți românii.

Vicepremierul Dan Barna a vorbit marți despre cum vor arăta noile buletine ale românilor. Potrivit acestuia, domiciliul ar putea fi eliminat din lista informațiilor disponibile pe cărțile de identitate ale cetățenilor români.

Motivul ar fi simplu și are legătură cu alegerile electorale. Potrivit lui Dan Barna, eliminarea din cărțile de identitate a informațiilor privind domiciliul beneficiarului ar genera „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”.

Modificarea ar putea fi de folos în alegerile locale și parlamentare

Prin urmare, la alegerile locale și parlamentare organizate în țara noastră, vor putea vota toți românii, indiferent de localitatea de domiciliu.

Conform legislației în vigoare la această oră, pot participa la scrutinul electoral al alegerilor locale și parlamentare, doar cetățenii care au domiciliul într-o anumită localitate. Dacă va fi adoptată modificare, oamenii vor putea vota la alegerile locale și parlamentare, oriunde în țară.

Bineînțeles, votul ar trebui să fie tot unic, adică oamenii nu vor putea vota de două ori, ci o singură dată, la o anumită secție de votare de pe teritoriul țării noastre.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciulului pe respectiva carte de identitate”, a spus Dan Barna, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Îți amintesc faptul că, din luna august, românii vor avea carte de identitate electronică. Noul buletin va avea dimensiunile unui card bancar și va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare.

„Din august vor fi puse în circulație aceste documente de identitate electronică. (…) Pe scurt, vorbim de un sistem mare, structura lui semănând cu un Cloud. Adică un nucleu de date de bună calitate pe care-l vor putea accesa și alte instituții de stat, din sistemul administrativ, fiscal, justitiție, MAI etc.”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Citește și: