02 aug. 2021 | 08:27

Cărțile de identitate electronice, introduse în România, într-un singur oraș: nu este București

ACTUALITATE
Cărțile de identitate electronice, introduse în România, într-un singur oraș: nu este București

În teorie, de la 1 august 2021, ar fi trebuit să fie introduse cărțile de identitate electronice pe teritoriul României. Acestea sunt foarte importante pentru libera circulație în spațiul european, mai ales dacă nu ai pașaport.

În practică, singurul oraș din România care va facilita accesul la cărți de identitate electronice este Cluj, iar acolo, acestea vor fi oferite ca parte dintr-un proiect pilot ce începe astăzi, 2 august. La evenimentul de lansare va fi prezent și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Dacă este prima oară când auzi de ele, merită să ai în vedere că respectivele cărți de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar. În plus, pe lângă informațiile care se regăsesc pe cărțile de identitate clasice, acestea vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale posesorului.

Când se introduc cărțile de identitate electronice

Programul pilot care începe acum la Cluj va dura câteva luni și, funcție de informațiile acumulate în această perioadă, va duce la emiterea noilor documente de identitate pe întregul teritoriu al țării. Chiar și atunci, însă, cetățenii români vor putea să aleagă între trei variante de buletin, tradițional, biometric și cu cip.

Dacă decizi însă să rămâi la cel clasic, varianta care nu va integra imaginile faciale și amprentele, vei avea un handicap important. Nu vei mai putea călători cu el în străinătate, toate statele din blocul comunitar impunând condiția folosirii buletinului biometric. Ca referință, cărțile de identitate vor putea fi preschimbate până pe la 2 august 2031, în funcție de momentul expirării.

Ce acte ai nevoie pentru cartea de identitate electronică sau biometrică

– Cerere pentru eliberare buletin
– Certificatul de naștere, original și copie
– Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
– Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
– Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
-Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
– Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
– Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Tinerii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot să își facă buletin biometric, la cererea părinților sau a tutorilor legali.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele