09 sept. 2021 | 08:30

Cartea de identitate electronică a intrat în circulație, în România: totul despre noile buletine, când le vom avea toți

ACTUALITATE
Cartea de identitate electronică a intrat în circulație, în România: totul despre noile buletine, când le vom avea toți

În ultimul an, s-a discutat în mai multe rânduri despre cărțile de identitate electronice. Au existat dezbateri despre gen sau sex și despre prezența steagului României pe noile buletine. Acum, au intrat în circulație.

Românii din Cluj Napoca sunt primii care intră în posesia noilor cărți de identitate electronice, iar până în 2031, toți românii vor utiliza acest tip de buletine. Pe parcursul zilei de ieri, au fost eliberate aproximativ 100 de cărți de identitate modernizate, cu cip, amprentă și o serie de alte particularități electronice. Acestea fac parte dintr-un total de 5000 care formează proiectul pilot început în prima parte a lunii august.

Cartea de identitate electronică a ajuns la români

În doar o săptămână, la începutul lunii trecute, peste 100 de clujeni și-au depus actele pentru cărți de identitate electronice. Cel puțin momentan, eliberarea acestora durează aproximativ o lună.

În primul rând, noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine, vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Vor fi și alte elemente de siguranță care se regăsesc și pe cărțile de identitate din alte țări europene. Efortul din spatele acestei tranziții s-a făcut pentru că buletinele clasice românești sunt cel mai ușor de falsificat, conform polițiștilor.

Vor exista în continuare în circulație și buletine fără cip. Acestea vor fi tot de dimensiunea unui card bancar, dar nu le vei putea folosi pentru a ieși din țară. În schimb, cei aflați în acea situație vor fi nevoiți să folosească un pașaport cu cip pentru a trece granița. Pentru următoarele câteva luni, noile buletine vor fi eliberate doar la Cluj Napoca. În teorie, de la începutul anului viitor, ar trebui ca disponibilitatea lor să se extindă la nivel național. Având în vedere că un buletin expiră în zece ani în România, până în 2031, ar trebui să avem cu toții buletine cu cip, cărți de identitate electronice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele