06 apr. 2021 | 15:40

Care-s șansele să fii testat la intrarea într-un bar, restaurant sau hotel în România: ce spun patronii

ACTUALITATE
Care-s șansele să fii testat la intrarea într-un bar, restaurant sau hotel în România: ce spun patronii

Odată ce premierul a anunțat o posibilă relaxare a restricțiilor de la 1 iunie, Guvernul s-a așezat la discuții cu reprezentanții HoReCa pentru a identifica cele mai bune soluții. S-a vorbit inclusiv despre testarea clienților la intrarea într-un bar, restaurant sau hotel.

Premierul e optimist și speră ca, de la 1 iunie, unele măsuri să fie relaxate și să se permită reluarea activităților în ritm normal. În discuție a fost adusă inclusiv posibila testare a clienților din baruri și restaurante, dar și cei care se cazează în hotelurile din România.

De asemenea, o ipoteză rostogolită zilele acestea se referă la posibilitatea de a crea zone special amenajate pentru cei vaccinați. Guvernul i-a primit pe reprezentanții HoReCa la discuții pentru a găsi cele mai bune soluții. Toate aceste negocieri sunt coordonate de comitetul interministerial creat special pentru găsirea de oportunități referitoare la revenirea la normalitate.

Care-s șansele să fii testat la intrarea într-un bar, restaurant sau hotel în România

Discuțiile în jurul acestei ipoteze se poartă în jurul ideei de suportare a costurilor. Dacă se va decide așa ceva, atunci firmele din domeniul HoReCa se arată dispuse să-și asume costurile pentru testele rapide.

Numai că, din punct de vedere logistic, s-ar putea dovedi extrem de complicat. Reprezentantul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, a apreciat că numărul celor care vor fi testaţi la intrare nu va fi foarte mare, deoarece unii români s-au vaccinat, iar alţii pot dovedi că au trecut prin boală.

Măsura i-ar viza, așadar, doar pe ceilalți.

„Pe lângă vaccinare luăm în calcul testarea de către operator, pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm aici de un potenţial cost pentru cetăţenii României, însă toate aceste reguli care ar putea ajuta redeschiderea ospitalităţii la data de 1 iunie vor fi decise în Comitetul interministerial. (…) Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi suficient de mare şi în creştere care s-a vaccinat, avem o categorie de clienţi suficient de mare care a trecut prin boală şi poate arăta că a trecut prin boală, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 şi 3 euro, care va fi un unul de testare rapidă este un cost asumat de operatori”, a menţionat Dragoş Petrescu.

Clienți cu orice preț

E clar că industria HoReCa e dispusă la multe compromisuri după un an dezastruos din punct de vedere al veniturilor. Spre exemplu, președintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a susţinut că operatorii nu vor transfera asupra clienţilor costurile testării rapide la intrarea în localuri.

Le vor plăti localurile. N-ar fi exclus, însă, ca aceste costuri să se regăsească apoi în nota de plată, indirect. Cu alte cuvinte, produse din meniu mai scumpe.

„Evident că orice cost care e suportat de operator se regăseşte cumva, dar nu vor creşte preţurile datorită acestor costuri (cu testările rapide, n.r.), ni le vom asuma noi, cu scopul de a creşte volumul, de a creşte circulaţia turistică în unităţile noastre, deci în niciun caz nu vom transfera costul pe client”, a menţionat Călin Ile.

Angajații HoReCa, prioritate la vaccin

Pe de altă parte, preşedintele FIHR a subliniat că angajaţii din HoReCa nu vor fi obligaţi să se vaccineze.

„Cel mai bun lucru pe care noi îl putem face acum e să îmbrăţişăm această idee a vaccinării în industria noastră. Cu cât vom avea mai mulţi salariaţi din HoReCa vaccinaţi, cu atât vom da semnalul că suntem o industrie sigură. Nu-i putem obliga, sigur că nu, şi pe măsură ce vom fi o industrie sigură vom putea ridica mai repede restricţiile, cu orizontul de timp 1 iunie ca obiectiv comun. Dacă lucrurile merg mai bine, acest termen se poate devansa, sperăm ca lucrurile să nu meargă mai prost, pentru că toată lumea e mobilizată. Noi credem că 1 iunie este o dată viabilă”, a afirmat Călin Ile.

Reprezentanții firmelor din domeniu vor cere Guvernului ca lucrătorii din HoReCa să aibă prioritate la vaccinare. În acest fel, s-ar crea un mediu mai sigur. Vaccinarea nu va fi, însă, obligatorie.