Care este adevărul din spatele facturilor tot mai scumpe: de asta plătim bani mai mulți

Care este adevărul din spatele facturilor tot mai scumpe: de asta plătim bani mai mulți

Nu este un secret pentru nimeni faptul că statele europene se confruntă cu o criză acută pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Consumatorii sunt măcinați de costurile tot mai mari ale facturilor, în timp ce Guvernele au intrat în alertă și caută soluții pentru a diminua impactul asupra cetățenilor. Dar de ce s-a ajuns aici?

Răspunsul scurt cu privire la motivele pentru care prețurile la energie sunt atât de ridicate este că se bazează pe prețurile crescânde ale gazelor naturale, utilizate în toată Europa pentru a genera un procent cheie de energie electrică.

Dar povestea este complexă, implicând probleme de proiectare a pieței energiei electrice, strategii climatice pe termen lung și un pic de ghinion, conform unei analize Politico.

Cifrele sunt în creștere din cauza majorării cererii legate de redresare și a ofertei scăzute. Europa a fost, de asemenea, afectată de decizia Moscovei de a reduce transporturile de gaze în Ucraina. Cu livrări mai mici decât cele normale, rezervele de gaze din Europa – utilizate pentru stocarea aprovizionării pentru iarnă – sunt mult mai mici decât de obicei.

Cum ne pot ajuta rușii să ieșim din criză

Agenția Internațională pentru Energie a cerut luni Rusiei să-și sporească exporturile de gaze pentru a ajuta la criză.

„AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazului către Europa și pentru a se asigura că depozitarea atinge niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de iarnă”, a spus acesta.

Parlamentarii UE au cerut Comisiei Europene să deschidă o anchetă privind „posibila manipulare deliberată a pieței” de către compania rusească Gazprom.

De asemenea, Europa concurează cu Asia pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate, ceea ce înseamnă că nu există prea multă capacitate de rezervă.

Din nefericire, spun experții, nu ne putem baza prea mult pe energia solară și eoliană, deși se înregistrează performanțe tot mai bune în domeniu.

În 2020, sursele regenerabile de energie au generat 38% din energia electrică a blocului, depășind combustibilii fosili și devenind astfel prima sursă de energie din Europa, pentru prima dată. Dar energia eoliană și solară sunt incapabile să genereze suficientă energie pentru a susține 100% din cerere pe tot parcursul anului, chiar și în cele mai favorabile condiții climatice.

Dacă 100% din cerere poate fi satisfăcută cu energie eoliană, solară și nucleară, care au costuri de producție foarte mici, prețul energiei poate fi foarte scăzut sau chiar negativ – acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului 2020, când cererea de energie electrică era scăzută și producția de energie regenerabilă a fost mare.

Dar când cererea așteptată depășește oferta care poate fi generată de energie curată, combustibilii fosili costisitori trebuie folosiți pentru a satisface cererea, iar prețul energiei este legat de valoarea acestora.

Din nefericire, perspectivele nu arată bine pentru iarna care va veni. În viitor, piața europeană a gazelor ar putea face față unor teste de stres suplimentare din cauza întreruperilor neplanificate și a perioadelor de frig puternic, mai ales dacă acestea apar târziu în timpul iernii.

Marea întrebare este dacă creșterile actuale ale prețurilor sunt un fenomen temporar legat de o serie de evenimente unice sau semne ale unei probleme mai profunde.

Citește și: