Care e, de fapt, cea mai ieftină soluție pentru încălzirea locuinței: cum scapi de scumpiri

Care e, de fapt, cea mai ieftină soluție pentru încălzirea locuinței: cum scapi de scumpiri

Încălzirea locuinței a devenit o adevărată provocare în această perioadă marcată de scumpiri pe piețe de energie electrică și gaze naturale.

Atât în țara noastră, cât și la nivel internațional, oamenii se confruntă cu scumpiri semnificativ de mari la facturi, fie că vorbim despre energia electrică sau gazul natural.

În aceste condiții, mulți au decis să seteze temperaturi mai mici în termostat, dacă au centrale proprii și să aștepte facturile diminuate și prin intervenția statului cu legea plafonării și compensarea facturilor.

Totuși, aceasta este o soluție de avarie. Nu ne putem reduce nivelul de trai și nu putem renunța la a avea o temperatură normală în locuință, deoarece ne putem pune în pericol sănătatea. O soluție mai eficientă ar fi să aruncăm o privire peste calculele următoare și să alegem varianta cea mai potrivită, din punct de vedere financiar, pentru bugetul și, totodată, pentru necesitățile noastre.

Care e cea mai ieftină soluție

Potrivit calulelor celor de la Adevărul, costurile de ȋncălzire şi apă caldă, pentru un sezon, ȋn cazul unei case de 100 de mp, variază ȋntre 5.100 şi 20.600 lei, pentru persoane fizice şi 2.700 şi 10.800 lei, pentru persoane juridice, ȋn funcţie de soluţia aleasă, arată un studiu Trust Expert, companie specializată ȋn soluţii de ȋncăzlire-răcire. Cea mai scumpă soluţie esta cazanul pe gaz, iar cea mai ieftină, pompa de căldură geotermală, care funcţionează pe energie electrică.

,,Gazul era văzut ca o soluţie relativ ieftină de ȋncălzit, cu investiţie iniţială redusă, dar scumpirile din ultima perioadă ȋl fac să nu mai fie atractiv şi nici economic, pe termen lung. La fel şi ȋn cazul peleţilor, costurile au crescut de 2-3 ori ȋn ultimii ani, iar instalaţia cazanelor porneşte de la 15.000 de lei. Soluţiile electrice, precum pompele de căldură, câştigă tot mai mult teren, atât datorită facturilor mai mici, dar şi faptului că se pot monta şi panouri fotovoltaice, care reduc semnificativ consumul de energie”, spune Gabriel Anicăi, CEO şi fondator Trust Expert.

Trebuie menționat că ne raportăm la o casă de 100 mp, din cărămidă cu goluri, izolaţie cu polistiren de 10 cm, tripan (geam cu trei folii de sticlă), situată ȋn zona geografică de calcul 3 (Sibiu, Cluj Napoca, Satu Mare, Piatra Neamţ, Baia Mare, Focşani). Ȋn zona aceasta, temperatura medie este 9.1 grade Celsius, iar cea minimă este -18 grade.

Iată costurile, pentru șase luni, la persoane fizice și juridice.

Persoane fizice

Pompă de caldură geotermală: 5.100 lei Pompă de caldură aer-apă: 5.900 lei Cazan peleţi: 6.900 lei Cazan gaz: 7.800 lei Centrală electrică: 20.625 lei

Calculul de mai sus a fost făcut ȋn baza următoarelor preţuri pentru persoane fizice: gaz metan 0.456 lei / kw, electricitate 1.25 lei / kW, peleţi lei/kg 1.73 / kW/kg 4.9.

Persoane juridice

Pompă de caldură geotermală: 2.700 lei Pompa de caldură aer-apă: 3.100 lei Cazan peleţi: 6.900 lei Cazan gaz: 9.300 lei Centrală electrică: 10.807 lei

Calculul a fost făcut ȋn baza următoarelor preţuri pentru companii: gaz metan 0.544 lei / kW, electricitate 0.655 lei / kW, peleţi lei/kg 1.73 / kW/kg 4.9.

Citește și: