Când vor fi testele Covid gratuite în România. Anunțul ministrului Sănătății

Când vor fi testele Covid gratuite în România. Anunțul ministrului Sănătății

Mulți români se plâng, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, de costul testelor pentru depistarea infecției. Pentru aceste persoane, ministrul Sănătății vine cu o veste bună. Testele pentru depistarea Covid-19 ar putea deveni gratuite în România, în anumite condiții.

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, spitalele trebuie să asigure testarea Covid gratuită a pacienților care se internează pentru diferite probleme medicale.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană ajunge în spital, ea ar trebui testată gratuit și pentru Covid, chiar dacă afecțiunea pentru care se prezintă la medic nu are nicio legătură cu noul tip de coronavirus.

Odată efectuate testele, medicii triază pacienții și previn contaminarea celor care au teste negative la infecția cu noul tip de coronavirus.

Ministrul Sănătății a anunțat joi că va solicita Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) să facă o actualizare a metodologiei de testare.

Ioana Mihăilă: „Toți pacienții să fie testați gratuit”

Medicul susține că spitalele vor avea de ales metoda potrivită astfel încât, în cele din urmă, să poată oferi pacienților servicii de testare anti-Covid-19 gratuite.

„Există un program național care decontează testele PCR realizate de toate unitățile medicale pentru pacienții internați conform metodologiei. Spitalele fie au laboratoare proprii, fie pot face contracte, așa încât toți pacienții să fie testați gratuit”, a declarat, joi, Ioana Mihăilă.

„Este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită”, a mai spus ministrul Sănătății.

Din păcate, deși în ceea ce privește testarea vin vești bune, nu același lucru putem spune și despre campania de vaccinare, care se pare că a intrat într-un impas.

În România se închid zeci de centre de vaccinare, iar multe loturi de doze de vaccin riscă să expire, din cauză că dorința de imunizare în rândul populației a scăzut semnificativ.

„Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut în ultima perioadă reprezintă un motiv real de îngrijorare. Cumva era de anticipat, pentru că există un procent, o parte a populaţiei care dorea să se vaccineze şi a ajuns să se vaccineze, există o parte a populaţiei care are nevoie de un imbold să ajungă la vaccinare şi cred că aici suntem în momentul ăsta, la acea parte a populaţiei care are nevoie de un oarecare imbold, sau să-i fie vaccinul foarte-foarte aproape şi foarte uşor disponibil”, a spus ministrul Sănătăţii, la B1 TV, potrivit Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: