18 mai 2021 | 15:22

VIDEO Când vei vedea pe străzi primul Lamborghini electric: anunțul care-i vizează doar pe cei bogați

ACTUALITATE
VIDEO Când vei vedea pe străzi primul Lamborghini electric: anunțul care-i vizează doar pe cei bogați

Nu oricine își poate cumpăra un Lamborghini și cu atât mai puțin unul electric. Totuși, un astfel de model va exista pe străzi, potrivit anunțului făcut de producătorul de mașini premium.

Lamborghini nu se bate și nici nu vrea să se bată la volum cu marii producători ai lumii. Strategia e simplă: mașini puține și extrem de scumpe, doar pentru cei bogați. Totuși, producătorul nu poate ignora tranziția spre electrice.

Va investi nu mai puțin de un miliard și jumătate de euro pentru a scoate pe piață doar modele hibride, plan întins până în 2024. După această perioadă se va concentra și pentru a veni pe piață cu primul său model electric.

Lamborghini, planuri pentru primul model electric

Lamborghini a venit cu un plan denumit generic ”Direzione Cor Tauri”, care include lansarea de versiuni plug-in hibrid ale celor trei modele din gamă, în 2023 și 2024. Primul model electric se va mai lăsa așteptat și va veni pe piață după 2025, probabil mai aproape de 2030.

Lamborghini are un hibrid pe care l-a prezentat în 2019: Sián FKP 37 ce dispune de un motor de 774 CP, dar și de un motor electric ce dezvoltă echivalentul a 34 CP.

Doar că tranziția spre mașini mult mai prietenoase cu mediul se va face în următorii ani. Peste trei ani, spre exemplu, toate modelele aflate în producție vor fi hibride, inclusiv SUV-ul Urus, care are un preț pe măsură: peste un sfert de milion de euro. Modelul Huracan coupe costă de la 216.000 euro, iar celebrul model Aventador coupe costă 454.000 euro. Varianta roadster sare de jumătate de milion de euro.

Lamborghini e parte din grupul german Volkswagen, așa că are la dispoziție platformele pe care se construiesc electricele aparținând brandurile premium ale constructorului – adică Porsche și Audi.

Poți face mașini super-rapide electrice?

Ei bine, Lamborghini crede că e totuși posibil. Mai ales că deține și o tehnologie care se anunță a fi revoluționară.

E vorba de dezvoltarea unei noi generații de supercapacitoare, împreună cu specialiștii MIT. E vorba acum de un material sintetic inovator. Colaborarea dintre cele două organizații a început în urmă cu trei ani, când Automobili Lamborghini s-a alăturat Programului MIT – Italia. Apoi, în 2017, a lansat alte două proiecte de cercetare, unul cu profesorul Mircea Dincă (MIT – Departamentul de Chimie), iar celălalt cu profesorul John Anastasios Hart (MIT – Departamentul de Inginerie Mecanică).

Cercetările ulterioare vor explora optimizarea suplimentară a proprietăților materialului și producția acestuia la o scară din ce în ce mai mare.

Mai exact, acest rezultat este o parte a tranziției către tehnologia vehiculelor electrice pe care Automobili Lamborghini a început-o în 2017 cu prezentarea Terzo Millennio și, mai recent, cu modelul Sián, dezvelit la Salonul Auto de la Frankfurt din 2019.

Primul e rămas, deocamdată, la stadiul de concept.