Când va ajunge salariul minim la 3.000 de lei în România
Vin vești bune pentru salariații români. Venitul minim brut pe economie se va majora semnificativ în următorii ani, a anunțat un reprezentant al Guvernului.
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat joi că românii vor fi plătiți cu un salariu minim mult mai mare în următorii cinci ani.
Concret, salariul minim brut pe economie ar urma să ajungă la pragul de 3.000 de lei. Acest lucru se va întâmpla, spune ministrul Fondurilor Europene, până în anul 2026, deci romanii încadrați cu venitul minim, mai au așteptat aproximativ cinci ani pentru a beneficia de majorare.
„Asta e prezumția de la care plecăm, că va ajunge acolo, să nu mai avem discrepanța între (n.r. – salariile din) construcții și restul lumii. Acesta e scenariul după care lucrăm. Nu uitați că avem cea mai mare creștere din UE și pe scenariile FMI, și ale Comisiei Europene.
Vom continua să o avem, discutăm de 2026. Salariul minim nu va mai fi crescut ad-hoc, ci pe bază de creștere economică, va fi o formulă fixă”, a declarat Cristian Ghinea, întrebat despre creșterea salariului minim la 3.000 de lei până în 2026.
Totuși, vestea este bună, deoarece oferă românilor un orizont clar pentru un trai mai bun.
Salariul net va fi de aproximativ 1.800 de lei, la un brut de 3.000 de lei
În momentul în care salariul minim brut pe economie va ajunge la nivelul de 3.000 de lei, un angajat va primi net, adică în mână, lunar, 1774 de lei.
În prezent, salariul minim fiind de 2.300 de lei brut, angajații beneficiază lunar de un venit net în valoare de 1386 de lei.
Românii au printre cele mai mici salarii minime pe economie din Uniunea Europeana. La acest capitol, doar Ungaria și Bulgaria oferă salarii minime mai mici, arată analizele efectuate de instituțiile europene.
41.07% din salariul brut ajunge la stat, prin plata contribuțiilor sociale aferente și a impozitelor specifice, în schimb angajatul beneficiază de 58.93%.